De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel - Afbeelding: Photonews

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel - Afbeelding: Photonews

Uncategorized

Britse minister van Binnenlandse Zaken wil sancties opleggen aan landen die weigeren uitgewezen criminelen terug te nemen

Niels Geerinck

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel wil landen die weigeren om criminelen en afkeurde asielzoekers terug te aanvaarden streng sanctioneren. Dit wil ze doen door een reeks toevoegingen aan de zogenaamde ‘Nationalities and Borders Bill’. Dat meldt The Times.

In het Brits parlement vindt momenteel de bespreking van de door Patel aangebrachte ‘Nationalities and Borders Bill’ plaats. Die vormt het speerpunt van een nieuw migratiebeleid dat Groot-Brittannië wil voeren. Patel en de Johnson-regering worden al geruime tijd onder vuur genomen vanwege hun lakse houding tegenover de illegale Kanaalmigratie.

De minister wil het voor de regering mogelijk maken om sancties en beperkingen in te voeren voor landen die weigeren om uitgewezen asielzoekers, criminelen of illegalen terug te nemen.

“Oneerlijk voor de belastingbetaler”

In The Times duidt Patel haar plannen. Ze klaagt de houding van heel wat partners van het Verenigd Koninkrijk aan. Volgens haar is het oneerlijk dat de Britse belastingbetaler moet opdraaien voor mensen die zich illegaal op Britse bodem bevinden. De minister vindt dat er te veel druk wordt uitgeoefend op de dienstverlening en dat het totaalkostenplaatje te groot aan het worden is. “Het Verenigd Koninkrijk heeft een trotse geschiedenis van openstaan voor de wereld, maar we verwachten terecht dat onze internationale partners met ons samenwerken om degenen te verwijderen die geen recht hebben om in het VK te zijn … Het is oneerlijk voor Britse burgers en belastingbetalers dat er druk wordt uitgeoefend op onze openbare diensten door buitenlanders zonder wettelijk recht om hier te zijn”, zo zegt ze.

Sancties

Om het uitwijzingsbeleid en de moeizame relaties met ‘partnerlanden’ te vergemakkelijken, wil Patel sancties opleggen aan landen die nog langer weigeren om uitgewezen criminelen of illegalen terug op te nemen. Zo wil ze dat de Britse regering in de mogelijkheid is om visumaanvragen volledig te kunnen opschorten, verwerkingstijden te verlengen of om een toeslag van bijna 200 Britse Pond op te leggen.

De landen waarmee een moeizaam uitwijzingsbeleid tot stand is gekomen zijn onder andere Eritrea, Gambia en Bangladesh. Ook met de voormalige kolonies verloopt de relatie stroef.

Groot-Brittannië kampt met ernstige migratieproblemen. Zo verdriedubbelde het aantal illegalen die via het Kanaal het eiland bereikten.

Röntgenfoto’s

In haar amendement neemt Patel ook een nieuwe toevoeging op. Ze vindt dat migratieambtenaren de leeftijd van vermeende asielzoekers moeten kunnen verifiëren doormiddel van röntgenfoto’s van de onderarmbotten, om liegen en misbruik tegen te gaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

3 gedachten over “Britse minister van Binnenlandse Zaken wil sancties opleggen aan landen die weigeren uitgewezen criminelen terug te nemen”

Plaats een reactie

Delen