Een MIVB-station in Anderlecht (Shutterstock)

Een MIVB-station in Anderlecht (Shutterstock)

Binnenland politiek

Brussel wil alle nieuwe MIVB-stations vernoemen naar vrouwen

Pieter Van Berkel

Brussel wil alle toekomstige bus- en tramhaltes en metrostations een vrouwennaam geven. De Brusselse meerderheid diende daartoe een voorstel in.

Op voorstel van PS-parlementslid Leila Agic wil de Brusselse meerderheid van PS, Ecolo, DéFI, Groen, Open Vld en one.brussels alle toekomstige MIVB-stations de naam van een vrouw geven.

Volgens het voorstel gaat de voorkeur naar vrouwen die een sterke band met Brussel of België hebben. “Het kan gaan om vrouwen uit eender welke achtergrond, bijvoorbeeld van andere origine, verschillende sociale kringen (arbeidsters, onderneemsters, kunstenaressen, atletes…) en diverse groepen zoals de LGBTQIA+-gemeenschap of non-binaire personen”, klinkt het.

Ook wil men dat de MIVB kiest voor ‘representatieve Brusselse of Belgische jongeren’ als een halte tijdelijk een andere naam krijgt.

Weinig stations vernoemd naar vrouwen

3,6 procent van de Brusselse straatnamen zijn vernoemd naar vrouwen, tegenover 26 procent die vernoemd zijn naar mannen, zo bleek uit het project Equal Street Names. Daarnaast dragen 29 van de 59 Brusselse metrostations een mannennaam, tegenover vier stations met een naam van een vrouw. Ook bleek dat slechts vier van de 91 kunstwerken in de Brusselse metrostations door vrouwen gemaakt zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

10 gedachten over “Brussel wil alle nieuwe MIVB-stations vernoemen naar vrouwen”

  1. Zou dat niet veeleer een uiting van sexisme wezen ? Waarom treedt het woke “Insituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen” niet op ? Zou dit initiatief van de MIVB te kaderen vallen in wat Freud destijds als zijn concept “der Penisneid” bedoelde ?

Plaats een reactie

Delen