Uncategorized

Brussels parket eist drie jaar cel voor fraude met coronapremies

Wannes Neukermans

Het Brusselse parket heeft vrijdag een gevangenisstraf van drie jaar geëist tegen een boekhouder uit Limburg. Die zou op grote schaal btw-fraude gepleegd hebben met tientallen vennootschappen. De man had daarnaast ook onterecht voor 308.480 euro aan coronapremies aangevraagd bij de Vlaamse regering. De man bekende de feiten, hij zou het geld gebruikt hebben om een ‘seksverslaving’ te financieren. Volgens zijn advocaat leidt hij daarnaast ook aan een niet-verbale leerstoornis.

Het onderzoek naar de man liep al sinds 2018 toen bleek dat er één en ander schortte aan de belastingaangifte van een van de vennootschappen, en dat de boekhouder er alles aan deed om een belastingcontrole te vermijden. Na enig speurwerk bleek dat de man de controle verworven had over een hele resem vennootschappen en daarmee op grote schaal btw-fraude pleegde. Zo beschikte hij bij een tiental banken over volmachten op bankrekeningen van vennootschappen waarvan hij niet officieel bestuurder was, maar waar hij stromannen had geplaatst. In sommige gevallen ging dat om zijn echtgenote of kennissen, maar hij schakelde ook zijn minnares en haar familie in het buitenland in.

36 coronapremies

In het voorjaar van 2020 brak de coronapandemie los en deelde de Vlaamse overheid verschillende soorten premies uit aan bedrijven in nood. De boekhouder is toen ook gretig premies beginnen aanvragen. Hij diende maar liefst 36 verschillende aanvragen in, maar omdat hij daarvoor telkens hetzelfde e-mailadres gebruikte, rook de Vlaamse administratie al snel onraad.  “Dit was uitermate verwerpelijk gedrag”, klonk het bij de advocaat van het Vlaams Gewest. “Net in een nationale crisis, terwijl de overheid er alles aan doet om zoveel mogelijk bedrijven overeind te houden, gaat deze man op een dergelijke manier frauderen.”

Al bij al zou de man 1,8 miljoen euro verdiend hebben aan de wanpraktijken. “Het zal raar klinken, maar die gebruikte hij voornamelijk om in het buitenland naar bed te gaan met verschillende dames en uit te delen in arme wijken”, pleitte zijn advocaat. “Hij lijdt aan een NLD, een niet-verbale leerstoornis, die ervoor zorgt dat hij zich door iedereen geliefd wil voelen en geen grenzen kent, tot hij tegen de spreekwoordelijke muur botst. Een straf met probatie-uitstel lijkt me het meest geschikt.”

Het parket vorderde ook gevangenisstraffen van 1 en 2 jaar tegen twee stromannen, de echtgenote en de minnares van de man. De echtgenote daagde niet op voor de rechtbank maar de twee stromannen en de minnares verklaarden dat zij niet op de hoogte waren van de illegale praktijken van de boekhouder. “Mijn cliënte is naar België gehaald met het voorwendsel dat hij met haar zou trouwen”, pleitte de advocate van de minnares. “Hij heeft haar geïnstalleerd in een appartement en aan het hoofd gezet van een vennootschap, zodat ze zogezegd een legaal inkomen kon hebben. Maar ze kent niets van de Belgische wetgeving, van vennootschappen, of van boekhouden. Als ze hieraan heeft meegewerkt, dan was het zeker niet met kennis van zaken.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen