(Photonews)

(Photonews)

Binnenland politiek

Brusselse regering wil onverdoofd slachten niet verbieden

Pieter Van Berkel

De Brusselse regering vindt geen akkoord over een verbod op onverdoofd slachten. Brussels minister voor Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (DéFI) had daarover een ontwerp van ordonnantie klaar.

Clerfayt kwam met het voorstel nadat het Grondwettelijk Hof oordeelde dat het verbod op onverdoofd slachten niet in strijd is met de godsdienstvrijheid. Nu laat de minister zelf weten dat er geen akkoord is.

“Dit is natuurlijk slecht nieuws voor dieren”, zegt Clerfayt. “Het is jammer dat het verminderen van dierenleed niet alle partners van de Brusselse regering motiveert. De kwestie van het verbieden van het slachten van dieren zonder bedwelming zal binnenkort in het parlement worden besproken. Ik hoop dat de Brusselse parlementsleden zich, net als in Vlaanderen en Wallonië, zullen opstellen ten gunste van dierenwelzijn.”

Vooral de PS en Ecolo zouden op de rem hebben gestaan. Het initiatief wordt nu naar het Brussels Parlement gestuurd.

Oppositiepartij Vlaams Belang spreekt van “vertragingsmanoeuvres”. “Reeds twee jaar houdt men de bespreking van mijn eigen voorstel op een verbod tegen en nu de minister het deksel op de neus heeft gekregen, gaat men het parlement gebruiken om het verbod zo lang mogelijk uit te stellen”, zegt Brussels fractieleider Dominiek Lootens-Stael. “Steeds opnieuw vertragingsmaneuvers dus. De feiten zijn nochtans genoegzaam gekend. Men moet gewoon de Vlaamse regeling toepassen. Ik vraag mij af wat Défi, dat ook in de hoofddoekenkwestie bij de MIVB reeds moest toegeven, nog in deze regering zit te doen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

6 gedachten over “Brusselse regering wil onverdoofd slachten niet verbieden”

  1. Integratie? Als ik de Brusselse regering goed begrijp is ze van oordeel dat de samenleving en wetgever zich moet aanpassen aan de religieuze dieronvriendelijke regelgeving van oosterse religies (islam en judaïsme). Wat is de volgende stap het grondwettelijk Hof laten vervangen door een Moefti voor zaken gelinkt met religie? Kunnen we dierenbeulen van vreemde origine en niet-Belgen niet laten uitwijzen naar hun landen van herkomst waar dergelijke barbaarse praktijken tot het cultureel erfgoed behoort?

  2. nogal wiedes dat PS & ecolo onverdoofd slachten tegen houden: zij zouden eens stemmetjes van moslim- allochtonen kwijt kunnen spelen! aan degenen die andere redenen hieromtrent zoeken zou ik zeggen: tijd om je oogkleppen af te zetten!

  3. PS en Ecolo zijn dieronvriendelijke partijen voor stemgewin, dieren mishandelen is strafbaar in Belgie, of het nu om psychopaten, of om religie gaat , iedereen moet zich aan de wet houden, voor dergelijke praktijken moeten ze maar terug keren naar hun origine, daar kan dit nog altijd straffeloos, zegt iets over beschaafdheid van dat volk.

Plaats een reactie

Delen