(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

CEO Engie: “Gewoon te laat om kerncentrales te verlengen”

Pieter Van Berkel

Het is “gewoon te laat” om de kerncentrales te verlengen en er zijn te veel obstakels om voor kernenergie te kiezen, vindt Thierry Saegeman, CEO en voormalig directeur nucleair van Engie Electrabel. Hij deed de uitspraak tijdens De Grote Shift, het klimaatdebat van De Standaard.

Volgens Saegeman moet er eerst een nieuwe wet gestemd worden om de afschakeling van de kerncentrales in 2025 tegen te houden. Daarnaast moet er opnieuw kernbrandstof aangevoerd worden. De huidige voorraad loopt tot 2025. Ook moet een publieke bevraging in een straal van 1.000 kilometer rond België uitgevoerd worden.

“Deze obstakels nu nog omzeilen, kan niet meer. Het is te laat”, zei Saegeman.

Naast Saegeman namen CEO van ArcelorMittal Europe Geert van Poelvoorde, CEO van BASF Antwerpen Jan Remeysen en CEO van TotalEnergies Belgium Jacques Beuckelaers deel aan het debat. Zij pleitten vooral voor zekerheid, duidelijkheid en stabiliteit in het kernenergiedebat.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

14 gedachten over “CEO Engie: “Gewoon te laat om kerncentrales te verlengen””

  1. Wat een onzinnige uitleg… Alsof het jaren duurt om nucleair materiaal aan te kopen. En wat is de reden tot de bevraging… Veiligheid? die is nooit gesteld in het verleden. Waarom enkel een straal in België? Nederlanders hebben geen recht om te oordelen over hun veiligheid? En 1000km is gans België… Soms vraag je je echt af hoe sommigen het tot ceo hebben kunnen schoppen. Er zullen wel andere belangen spelen…

  2. Het Belgisch energiebeleid is al lang een zootje, en met Groen in de regering staat het niet op beteren. Waarom niet de oude kerncentrales afbreken en ze vervangen door nieuwe ? Dan is er tenminste een stabiele energiebron, onafhankelijk van het weer. Het alternatief ? Kernenergie invoeren vanuit Frankrijk, aan de prijs van de Fransen natuurlijk.

  3. Dan zoals in het buitenland moderne kerncentrales bouwen die de lucht niet pollueren zoals gascentrales. Wel intussen blijven zoeken naar een oplossing voor het kernafval probleem.

  4. Wie is verantwoordelijk voor dit alles, GROEN en niemand anders zij waren deel van de regering van Verhofstadt toen de wet over de kernuitstap werd goedgekeurd met andere woorden dezelfde op de CVP na die nu in de federale zitten zijn verantwoordelijk en weer met een VLD eerste minister.

  5. Telkens de groenen mee besturen krijgen we problemen , zelfs nu met enkele procenten in Vivaldi lukken ze er in hun ideologie “ sluiten kerncentrales “ door te drukken . Twee keer zitten ze samen met de liberalen in de regering en weer worden we bestolen . Kan iemand zeggen hoe we groen in een sanitair cordon krijgen.

Plaats een reactie

Delen