Afbeelding illustratief - Afbeelding: Shutterstock

Afbeelding illustratief - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

China reageert op Amerikaans onderzoek naar oorsprong coronavirus: “Rapport is vals en van politieke aard”

Niels Geerinck

De Chinese autoriteiten reageren op het Amerikaans onderzoek dat de oorsprong van Covid-19 probeert te duiden. China vindt het rapport “politiek en vals” en wil dat de VS “stopt met het aanvallen” van Beijing. Het land weigert nog steeds elke medewerking.

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken trekt hard van leer tegen de Verenigde Staten. “Het maakt niet uit hoe vaak dit rapport wordt gepubliceerd of hoeveel versies er worden verzonnen. Het kan de volledig politieke en valse aard niet veranderen”, zo klinkt het bij Wang Wenbin.

“Politisering van onderzoek”

Het nieuw rapport vormt een aanvulling op een onderzoek dat in augustus werd opgestart. Volgens Wang Wenbin heeft China bewijs dat ze werden afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendiensten. Hij noemt dit een duidelijke blijk van “politisering” van het onderzoek en roept Washington op om het “besmeuren” van China te stoppen.

Transmissie of lek?

Het Amerikaans onderzoek geeft nog steeds geen definitief uitsluitsel over de eigenlijke oorsprong van het virus. Het is dus voorlopig nog onduidelijk of het om transmissie van dier op mens gaat of, om een al dan niet bewust laboratoriumlek vanuit het onderzoekscentrum in de stad Wuhan.

Die laatste piste wordt nog steeds door China afgewezen, die elke medewerking aan onderzoeken naar de oorsprong weigert. De Amerikaanse president Joe Biden roept China op om aan het onderzoek deel te nemen en te stoppen met de belemmering ervan. Biden zei deze zomer nog dat China essentiële informatie achterhield over de uitbraak van het virus.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “China reageert op Amerikaans onderzoek naar oorsprong coronavirus: “Rapport is vals en van politieke aard””

  1. Het Amerikaans rapport is pure propaganda. Het is een uiting van frustratie omdat het internationaal WHO team in China geschreven had dat het “uiterst onwaarschijnlijk is dat het virus in Wuhan is ontstaan”. Het WHO team had ook op een persconferentie verklaard dat ze in China alle mogelijke medewerking gekregen hadden van de autoriteiten, dat ze zelfs plaatsen hadden onderzocht en mensen ondervraagd die helemaal niet gepland waren. Dát konden de Amerikaanse propagandamakers niet slikken.

  2. De discussie over Wuhan, die kunstmatig in leven wordt gehouden door de spindoctors van het ‘QR-paspoort-regime’, heeft tot doel om de corona-critici te verdelen en de aandacht af te leiden van de hoofdvraag: ” Hoe gevaarlijk is het coronavirus echt ? “

Plaats een reactie

Delen