Gevechtsvliegtuig. Foto Shutterstock.

Gevechtsvliegtuig. Foto Shutterstock.

Uncategorized

China schendt Taiwanese soevereiniteit en luchtruim

Ruben Notteboom

Een recordaantal van 52 Chinese gevechtsvliegtuigen is het luchtruim van Taiwan binnengedrongen. China, dat Taiwan niet als onafhankelijk land erkent, heeft hiermee de Taiwanese soevereiniteit geschonden en bedreigt zo mogelijk de regionale en internationale veiligheid.

Het Taiwanese ministerie van Defensie trekt aan de alarmbel: 52 Chinese gevechtsvliegtuigen vlogen het Taiwanese luchtruim binnen en bedreigden de Aziatische eilandstaat. De luchtafweersystemen werden geactiveerd en waren klaar om te vuren, waardoor een gevaarlijke situatie ontstond die zeer snel en drastisch kon escaleren.

China provoceert Taiwan

Het is niet de eerste keer dat China het Taiwanese luchtruim schendt in de voorbije dagen. Vrijdag had Taiwan al 38 schendingen van het luchtruim gemeld, zaterdag 39, zondag 16. Na de val van Afghanistan zei het communistische regime al dat “de situatie in Afghanistan het bewijs is dat Amerika trouweloos is” en dus toch niet zal interfereren als China Taiwan zou binnenvallen. De provocaties zijn daardoor zeer zorgwekkend.

Het ministerie liet weten dat het onder meer ging om 34 J-16 gevechtsvliegtuigen en 12 H-6 bommenwerpers. Amerika noemde de dag voor het incident de “militaire provocaties van China in de buurt van Taiwan zeer zorgwekkend”.

Provocatie voor escalatie?

De vraag rijst of China Taiwan wil provoceren de eerste kogel af te schieten. De VS vindt dat China een destabiliserende factor is voor de vrede en stabiliteit in de regio, aldus een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “We dringen er bij Peking op aan zijn militaire, diplomatieke en economische druk op Taiwan te staken”, aldus de Amerikaanse diplomatieke woordvoerder Ned Price.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

4 gedachten over “China schendt Taiwanese soevereiniteit en luchtruim”

  1. China schend wel meer he en het komt er nog mee weg ook! De Duitsers werden kaal geschoren en opgehangen maar dit krapuul mag doen wat het wil zelfs heel de wereld met de China flu besmetten😂👊

  2. China zal (zoals Duitsland in 1939) steeds verder gaan om zen Macht wellust en grondgebied te vergroten -Men Vaderland is veel te Klein ,Men Vaderland Moet Groter zijn – Als er Internationaal niets ondernomen word zal dit Catastrofale gevolgen hebben ,Mja -maar wat baten Kaars en Bril ;als de Uil niet ziene Wil !!

  3. Er komt oorlog van. Gelukkig voor ons ver weg. Maar ook voor ons zullen de gevolgen catastrofaal zijn. De Green Deal zal dan enkele tientallen jaren kunnen uitgesteld worden. De vrede heeft te lang geduurd. Eén vonk en de wereld staat in brand.

Plaats een reactie

Delen