(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Christelijke verpleegster in Londen neemt juridische stappen tegen ziekenhuis

Sonja Dahlmans

Een verpleegster in dienst van de Britse Nationale Gezondheidszorg (NHS) neemt juridische stappen tegen haar werkgever. De vrouw beweert twee jaar antichristelijke discriminatie te hebben ervaren.

Mary Onuoha, de verpleegster in kwestie, werkte 19 jaar in het universiteitsziekenhuis van Croydon. Al deze tijd droeg zij zonder problemen het kruisje om haar nek. De situatie veranderde vanaf 2015 toen er een nieuw managementteam aangesteld werd. Haar nieuwe bazen eisten dat zij het kruisje niet langer droeg of het verwijderde. Het zou in strijd zijn met de uniformregels van het ziekenhuis aangaande beroepskledij van artsen en verpleegsters en daarmee een gezondheidsrisico voor haar patiënten inhouden.

Het juridische team dat de vrouw bijstaat in deze zaak zegt dat onder de nieuwe diversiteitscodes andere kledij, zoals de islamitische hoofddoek, een kirpan (mes dat door Sikh gedragen wordt en dat een van de vijf geloofsartikelen is, red.) en de sari wel zijn toegestaan. Andere personeelsleden zouden wel juwelen, tulbanden en religieuze armbandjes mogen dragen, terwijl het kruisje van Onuoha gezien werd als een probleem. Het juridische team ziet dit als een inconsistente houding van het ziekenhuis. De NHS lanceerde begin dit jaar speciale wegwerphoofddoeken voor islamitische verpleegsters en artsen. Deze kunnen ook in de operatiekamer worden gedragen.

Tijdens een poging om nader tot elkaar te komen, gaf het ziekenhuis toe dat men niet vreest voor de gezondheid van de patiënten, maar dat het echte probleem is dat het kruisje zichtbaar is. Onuoha werd verzocht de operatiekamer te verlaten tijdens het werk in 2018. In een brief werd haar meegedeeld dat zij voortaan niet meer als verpleegster mocht werken, maar achter de receptie moest plaatsnemen. Zij werd onder druk gezet met niemand te spreken over het conflict met haar werkgever. Uiteindelijk kwam het in 2020 tot ontslag.

“In het ziekenhuis waar ik voorheen werkte, zijn er collega’s die onder werktijd vier maal per dag naar de moskee gaan. Hindoes dragen rode armbandjes om hun pols en islamitische vrouwen dragen een hoofddoek op het werk, ook in de operatiekamer. Dit is nooit reden voor een probleem geweest. Maar het kleine kruisje dat ik om mijn nek draag, is ineens een groot probleem voor anderen hun gezondheid“, zegt Onouha.

Volgens Andrea Williams van Christian Concern, die mevrouw Onuoha bijstaat, kwamen de meeste klachten slechts van twee andere personeelsleden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

9 gedachten over “Christelijke verpleegster in Londen neemt juridische stappen tegen ziekenhuis”

  1. ik heb nog nergens in de koran de verplichting tot hoofddoek gezien. Enkel in 33.59 dat zegt dat moslima’s zich als dusdanig herkenbaar moeten maken om niet door (hun eigen) manvolk te worden aangerand. Een kettingske met een half maantje zou daarvoor ook kunnen dienen, een neuspiercing met een halfmaantje? een indianenpluim? gewoon “herkenbaar”. niks hoofddoek.

  2. dat is geen “wet” die dat verplicht, moslimas hebben vele jaren geen hoofddoek gedragen, zoals in Turkije, marokko, en ale andere landen in de jaren 60-70, nu wordt het opgedrongen om een statement te maken

  3. Misschien kunnen we als westerlingen ons protest laten horen door allen, gelovig of niet, een kruisje te dragen. De dames als een juweel in oorringen, als halsketting of als armband. De heren als halsketting of op een jas. Als dat massaal zou gebeuren, is het zeker dat de wokes reëel zouden ontwaken

Plaats een reactie

Delen