Nobelprijs (Shutterstock)

Nobelprijs (Shutterstock)

Uncategorized

Comité Nobelprijs weigert met quota te werken

Damien Segers

Het comité dat de Nobelprijzen in de natuurwetenschappen toekent verklaart dat het niet met quota op basis van geslacht of afkomst wenst te werken. Dat vertelt de secretaris-generaal Göran Hansson van de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen in een interview met AFP.

Deze uitspraak komt er ondanks het lage aantal vrouwelijke laureaten bij de prijsuitreiking dit jaar. Sinds de start van de uitreikingen in 1901 zijn slechts 59 van de 600 Nobelprijzen uitgereikt aan een vrouw. Volgens Hansson is dit lage cijfer een weerspiegeling van de oneerlijke omstandigheden in de samenleving. We moeten deze omstandigheden aanpakken, zegt hij, waardoor meer vrouwen de kans krijgen ontdekkingen te doen die het comité kan belonen.

Bij het gebruik van quota zou bijvoorbeeld een minimum aantal vrouwen een Nobelprijs moeten winnen. Hansson zegt echter dat het comité wil dat mensen de Nobelprijs winnen dankzij persoonlijke verdiensten en ontdekkingen, niet omwille van afkomst of geslacht. Het is echter in strijd met de laatste wil en testament van Alfred Nobel, de oprichter van de Nobelprijzen, om op een oneerlijke manier meer prijzen uit te reiken aan vrouwen, vervolledigt hij.

Minder vrouwelijke wetenschappers

Dat er veel minder Nobelprijzen voor natuurwetenschappen worden uitgereikt aan vrouwen, heeft volgens Hansson te maken met het lager aantal vrouwelijke wetenschappers. Zo zijn aan de Universiteiten slechts 10 procent van de professoren natuurwetenschappen vrouwelijk. “De Nobelprijzen weerspiegelen de realiteit van het wetenschappelijk veld”, zegt Hansson.

Hansson verklaart echter zijn uiterste best gedaan te hebben om ervoor te zorgen dat vrouwen meer kansen krijgen “We hebben seminars gehad met sociologen, we hebben groepsdiscussies gehad. We hebben echt ons best gedaan.” Quota echter, blijven een brug te ver voor de secretaris-generaal. “Aan het eind van de dag reiken we de prijzen uit aan zij die ze het meest verdienen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

4 gedachten over “Comité Nobelprijs weigert met quota te werken”

Plaats een reactie

Delen