Afbeelding illustratief - Afbeelding: Shutterstock

Afbeelding illustratief - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Covid Safe Ticket krijgt juridisch staartje na inbreuken op medisch beroepsgeheim en potentieel datalek

Niels Geerinck

Nog voor de inwerkingtreding van het Covid Safe Ticket (CST) in Brussel en Wallonië op 1 november, krijgt de applicatie al een juridisch staartje. Er zou namelijk een potentieel datalek zijn ontdekt en daarnaast zou er sprake zijn van een “enorme inbreuk” op de GDPR. Dat meldt Le Soir.

Na de bekrachtiging van het CST door het Waals parlement werd meteen een kortgeding aangespannen voor de rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel. Daarin eist men de opschorting van de CovidScan-applicatie. Die applicatie gebruiken restaurateurs, cultuurorganisaties en andere evenementen om de aanwezigen te controleren op vaccinatie of immuniteit. Omtrent het gebruik ervan werd ook een klacht ingediend bij de gegevensbeschermingsautoriteit (DPA).

Geen onbekenden

De klacht werd overgemaakt door een advocatencollectief dat geen onbekende vormt voor onze overheid. Zo klaagde het collectief de Belgische staat al aan in februari van dit jaar, voor de Liga van de Rechten van de Mens. Zij eisten toen de nietigverklaring van alle -bij koninklijk besluit- genomen coronamaatregelen. Ze verloren het pleit in hoger beroep maar de regering moest wel op de proppen komen met een correct juridisch kader waarin de maatregelen in de toekomst genomen dienen te worden, hetgeen resulteerde in de zogenaamde ‘pandemiewet’.

Charta21

Een andere drijvende kracht achter deze aanklacht is ‘Charta21’. Een verenging van advocaten die tijdens de vorige lockdown besloten de krachten te bundelden. Charta vormt een waakhond omtrent het naleven van de grondrechten en het beschermen van de persoonlijke gegevens van burgers.

De vereniging dient een klacht in tegen eHealth, het platform waarop de gegevens die door de CoronaScan-app worden ingelezen, worden uitgewisseld. eHealth voorziet ook de software waarmee een zogenaamd Covid Safe Ticket (CST) kan worden aangemaakt en gecontroleerd.

“Inbreuken op de GDPR”

De klacht werd ontvankelijk verklaard en vrijdag zal de zaak voorkomen. Volgens de aanklagers vinden er tal van inbreuken op de gegevensbeschermingswet plaats. Daarnaast vrezen ze voor potentiële datalekken in de nabije toekomst, waarbij tal van medische gegevens van gevaccineerde personen kunnen uitlekken. Het was Guillaume Derval, een computeronderzoeker van de UCLouvain, die de onthullingen openbaar maakte.

Volgens Derval kan je met de juiste “sleutel” tal van lijsten met gegevens uit de CovidScan-app online terugvinden. “De CovidScan controle software stelt iedere burger met een betrekkelijk elementaire kennis van programmeren, in staat om toegang te krijgen tot vertrouwelijke gegevens die eigenlijk onder het medisch beroepsgeheim vallen”, zo luidt de aanklacht.

De lijst wordt dagelijks aangevuld met nieuwe gegevens, wat het risico op een lek drastisch doet toenemen, zo voegen ze toe. Indien de rechtbank de aanklagers volgt zal dit volgens hen een “ongekende schending van de bescherming van persoonlijke gegevens van burgers” vormen.

Vragen bij houding gegevensbeschermingsautoriteit

De zaak leidt ook tot heel wat vragen omtrent het optreden van de gegevensbeschermingsautoriteit (DPA). Volgens Charta21 vervulde het orgaan zijn rol niet naar behoren. “Wij plaatsen ook vraagtekens bij de rol van de DPA. Dat een openbaar en transparant onderzoek zou moeten instellen”. Daarbij laten ze weten dat een samenwerking niet uitgesloten wordt indien de DPA alsnog een onderzoek op poten wil zetten. De gegevensbeschermingsautoriteit laat van haar kant weten dat ze de ontwikkelingen “zeer ernstig” neemt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

8 gedachten over “Covid Safe Ticket krijgt juridisch staartje na inbreuken op medisch beroepsgeheim en potentieel datalek”

  1. Er zijn wereldwijd wel wat rechtszaken aangespannen tegen overheden/regerende politici. In het overgrote deel van de gevallen werden de eisers in het ongelijk gesteld. Het is toch wel heel opmerkelijk dat op gans deze aardbol de eisers steeds naast de kwestie zouden zitten. Voor mij is het al “even” duidelijk, maar er is meer aan de hand dan het “virus” en de daaraan gekoppelde maatregelen. Ik stel me dan ook hardop de vraag: waarom heb ik mij 2 x laten vaccineren?? Dat lijkt ook geen bal te helpen, en we komen geen stap dichter bij de verlossing. 🙁

  2. Een ‘verlossing’ is er niet Walter : zolang er mensen zijn uit cellen bestaand , zijn er virussen. Zo is natoer.
    Hoezo helpt een vaccinatie niet? De efficiëntie van mRNA’s liggen ergens rond de 90%.

  3. Virussen zijn er en zullen er altijd zijn. Ingrepen als de Vector vaccins en Rnma vaccins in ons ongeloofelijk sterk eigen immuniteitsysteem is Russische roulette spelen. De gevolgen van deze experimentele vaccins zullen later naar boven komen. Traditioneel geconcipieerde vaccins zijn onder weg. Ook deze zullen een beperktere testfase gehad hebben, maar dan zullen ze toch voldoende getest zijn. De fatale gevolgen van neveneffecten worden systematisch door de ziekenhuizen onder de mat geveefd. Ik spreek van ondervinding. Mijn broer is deze zomer overleden na vaccinatie door reeds eerder en meer en meer geziene fatale onststekingen van alle organen, met de dood tot gevolg.
    De farma industrie zit vastgebeiteld in zeer feel financiële groepen. Sanofi is er ook zo één en die hebben grote participaties in groepen die in het begin van 2021 massaal hotels hebben opgekocht in Spanje. Alitalia werd overgenomen met de hulp van de overheid. Heeft er al iemand gelezen wie de feitelijke overnemer is?
    Het draait om gigantisch veel geld en de overheden zijn daar in heel de wereld niet vies van. Daarom is het zeer moeilijk om hier tegen te vechten. Geld heeft de overmacht, maar dat neemt niet weg dat we kunnen vechten. Gefrustreerd van de zijlijn kijken is geen optie. Samenwerken en ook individuele acties zijn de boodschap. Mvg.Didier

Plaats een reactie

Delen