Bart De Wever (Photonews)

Bart De Wever (Photonews)

Binnenland politiek

De Wever: “Voor Vlaams Belang stemmen is volstrekt nutteloos”

Pieter Van Berkel

N-VA-voorzitter Bart De Wever wil in 2024 niet besturen met het Vlaams Belang. Dat zei hij donderdag in De Cooke & Verhulst Show. “Het is jammer dat ze zo veel stemmen halen, want het is volstrekt nutteloos“, aldus De Wever.

Gert Verhulst vroeg of het cordon sanitaire in 2024 kon sneuvelen, als het Vlaams Belang en N-VA samen een meerderheid zouden halen. “Ik heb altijd gezegd dat wie aan de verkiezingen mee kan doen, mee moet kunnen regeren”, benadrukt de presentator.

“Ik vind dat ook”, antwoordde De Wever. “Maar ik ben geen fan van politiek extremisme. Als je kijkt wat uiterst links en uiterst rechts aan de mensheid bijgedragen hebben, dan is dat redelijk pover. Je wil niet echt naar de landen toe waar die mensen besturen. Je wil er zelfs niet op vakantie, laat staan daar wonen. De kiezer heeft niet altijd gelijk. Extremisme is een verkeerd idee. Punt.”

Hoewel De Wever zei dat hij vindt dat “extremistische partijen” de kans moeten krijgen om te besturen als ze veel stemmen halen, vindt hij dat ze andere partijen moeten kunnen verleiden. “In een democratie moet je zowel stemmen halen als een coalitie maken”, zei De Wever. “Je moet een beetje verleidelijk zijn. Je moet partners vinden.”

“Als er zoveel mensen voor zo’n partij stemmen, kan de leiding van zo’n partij zich dan niet opstellen als iemand die constant anderen vernedert, beledigt, aanvalt, met de grond gelijk maakt, uitscheldt?”, vroeg De Wever. “Zowel de communisten als uiterst rechts doen dat zeer goed. Ze halen daar veel stemmen mee, maar ze bereiken daar totaal niks mee. Het is volstrekt nutteloos.”

De Wever: “Stemmen op het Vlaams Belang zal nergens toe leiden”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken verklaarde vorig weekend dat hij de N-VA “komt leegeten als de partij haar principes nog eens verloochent”. “Met dat soort uitspraken…”, reageerde De Wever. “Het is jammer dat ze zo veel stemmen halen, want het is nutteloos. Het zal nergens toe leiden.”

De N-VA-voorzitter zei in het verleden al dat er “figuren” in het Vlaams Belang zitten die voor hem de samenwerking onmogelijk maken. “Dat is effectief zo”, aldus De Wever. “Als ik bijvoorbeeld kijk naar wat die Dries Van Langenhove allemaal online zet. Ik kijk er liever niet naar. Sorry, daar doet een fatsoenlijk mens geen zaken mee. Als hij over holebi’s spreekt… De agressie die er ook gewoon van uitgaat. In de [Antwerpse] gemeenteraad zit ook iemand waar je de kriebels van krijgt als hij spreekt.”

“Dat maakt het heel moeilijk”, besloot De Wever. “Dat maakt die stemmen nutteloos. Dat is zo jammer. Ik snap heel goed waarom sommige mensen het beu zijn en kwaad zijn. Als ze zeggen dat ze bang zijn van de globalisering of de migratiecrisis. Als ze zeggen dat ze de indruk krijgen dat al die klimaatjongeren tegen hun levensstijl betogen, dat ze de indruk krijgen dat ze niet meer met de auto mogen rijden of vliegen, dan snap ik dat mensen extremistisch stemmen. Maar het draagt echt niks bij.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

45 gedachten over “De Wever: “Voor Vlaams Belang stemmen is volstrekt nutteloos””

  1. Ach,wie gelooft die zeveraar nog. Hij zou beter op de kerktoren gezet worden dan kan hij konstant met de wind meedraaien. Zulk een dictator moeten ze per direct afzetten. Hoe meer men zit te kakken op VB, des te sterker komen ze eruit,wacht maar.

  2. BDW bestempelt zijn sterkste wapen achter de hand (samenwerken met VB) als nul / stort . Met Ovld is hij niet on speaking terms. Groen zijn onwerkbaar. PVDA is nog erger dan VB, CRousseau is luchtledig. BDW snapt goed dat de mensen kwaad zijn nadat hij in 2014 1/3 vlamingen hun steun had en er niets mee gedaan heeft. Wanneer begint BDW eens met kritische zelfevaluatie rond zijn tactisch genie ? Zo gaat deze generaal naar een herenakkoord met Magnette en onderhandelingen ????

  3. “…ik snap heel goed dat sommige mensen het beu zijn…” Mensen zijn het vooral beu dat, om te stemmen voor partijen die hun beloftes verloochenen om mee aan de vetpotten te zitten. Mensen zoals De Wever dus. Hij is duidelijk al aan het hengelen om met de huidige en komende losers van de verkiezingen in zee te gaan. De derde staatsgreep en losersregering op rij. Met “dank” aan Bart De Wever. Ik blijf het herhalen: als Vlaanderen de onafhankelijkheid mis loopt is dit enkel en alleen de volle verantwoordelijkheid van N-VA. En ik voeg daar nu aan toe: in het bijzonder die van Bart De Wever.

  4. Stemmen voor NVA is ook volstrekt nutteloos! De provincies zijn nog steeds niet afgeschaft, niettegenstaande NVA de afgelopen 10 jaar de dominante partij is in de Vlaamse regering en zo zijn er nog vele voorbeelden. NVA is niets meer dan een hypocriete partij, enkel nog belust op macht met een intellectueel aan het hoofd die geen compromissen kan sluiten.

  5. Knap geanticipeerd van BDW. Als het misloopt in 2024 is het de schuld van VB en kiezers, zoals altijd een ander de schuld draagt. Bij de vorming van zweeds en 3 maal tijdens de onderhandelingen 2020 heeft NVA er alles aan gedaan om federaal te redden. Je moet het toch maar durven zelf de schuld zijn van een complete stand still (tot achteruitgang) in Vl. en het op anderen steken.

  6. Trieste reaktie van BDW. Ik dacht dat BDW een inteligent politicus was, maar moet mijn mening herzien. Voor 1 van de weinige keren in de geschiedenis dat men in Vlaanderen 50% kan hebben gooit BDW dit resultaat weg op voorhand. De Walen zullen ons met dit soort Vlaamse politici blijven overheersen – met dank aan BDW.
    Voor BDW raad ik aan om zijn partijstatuten eens te herlezen: hij moet maar 1 artikel lezen.

  7. Als we het palmares voor Vlaanderen van N-VA van de laatste twintig jaar bekijken dan zie ik het verschil niet met het Vlaams Belang. En die zaten nog nooit in een machtspositie (dankzij N-VA).

  8. De Wever overdrijft met zijn kritiek, dus volgens hem mag je de waarheid niet zeggen, dat zegt toch genoeg over hem .Hij zit ook al met het clubje ons kent ons .Hij is zeker vergeten dat de onverkozen trados bij de minste kans een andere coalitie maken en NVA eruit gooien

  9. De n-va is de partij die het onafhankelijkheidsstreven alle wind uit de zeilen haalde….

    De n-va is in de praktijk een linkse partij … zie DDR praktijktesten vlaamse regering , massale susbidies aan linkse activistsiche vzw s etc.

  10. -Ja zeker stemmen met voor een partij die om de haverklap zen ideologieën veranderd en een midden maat parttijdje is geworden ,over de Beleefd heit van de Wever zullen we dan ook maar zwijgen want dat behoort ook op de Vuilnisbelt van de politiek– en met Meneer – Van Langehove is niets mis mee!

  11. Misschien niet. Uiteindelijk is er geen andere uitweg dan voluit voor het Vlaams te kiezen. De hedendaagse politici dienen enkel hun individueel moraalridderschap, zonder zich af te vragen welke impact dit heeft op Jan Modaal. Vlaams Belang is mijn protest als Groene tegen heel de hypocriete bende.

  12. “iemand die constant anderen vernedert, beledigt, aanvalt, met de grond gelijk maakt, uitscheldt?”

    zegt de persoon die al jaren (en het laatste anderhalf jaar in het bijzonder) letterlijk NIETS ANDERS doet dan kakken op Vlaams Belang en hun stemmers….

  13. Showbizz-Bart De Wever wil het confederalisme doorvoeren, maar tijdens de corona-staatsgreep kreeg N-VA niet eens de losgeslagen provinciegouverneurs Carl Decaluwé en Cathy Berx onder controle. De echte burgemeester van Antwerpen is Cathy ‘avondklok’ Berx, terwijl De Wever is afgezakt tot folkloristische schepen van toerisme en citymarketing. Hoog tijd dat BDW plaats ruimt, zijn houdbaarheidsdatum is ver overschreden. No mercy.

  14. ik lees hier veel reacties die anti-BDW en NVA zijn,dit is een democratisch recht.Maar om te regeren moet je uitgenodigd worden zelfs al heb je 45%van de kiezers achter je staan.Migratie is een Europees probleem en zolang er daar niet harder opgetreden wordt zullen ze binnenkomen langs iedere begaanbare weg of bevaarbare zee,eenmaal hier moeten ze gehuisvest worden,EU-en VN verdragen.Een onafhankelijk Vlaanderen is onmogelijk door diezelfde verdragen,een confederatie is het hoogst gegrepen en dan nog als wallonië akkoord gaat.Als het VB zo groot wordt zullen we nog zeer lang de slaaf van wallo-brux blijven,nogmaals het bewijs dat de posters hier zeer weinig politieke kennis hebben,roepen en broekschijten als het erop aankomt,BDW heeft gelijk.Zelfs art 35 is een lege schelp.

  15. Ik stemde ook op de partij van BDW en werd zelfs lid,tot ik in het snuitje kreeg dat hij een windhaan was/is!Ik beklaag het mij nog steeds en zal dit kruis/blunder voor de rest van mijn dagen meedragen!Op Magnette gaat hij in 2024 ook niet moeten rekenen!

  16. VB een partij die anderen uitscheldt en beledigt ? Ik herinner mij nog goed dat ons Bartje Tom Van Grieken uitschold voor ‘paljas’, Tom die zich steeds correct gedraagt, een echte gentleman, in tegenstelling met ‘boer’ De Wever. Ik zou mij schamen voor zulke uitspraken, De Wever !

  17. U kent geen dictator die democratisch aan de macht kwam? De vraag bij een dictator is niet hoe hij aan de macht kwam, maar hoe je hem er weg krijgt. Hoe democratisch een politicus is, meet je af aan hoe hij omgaat met de oppositie. Bij BDW is daar – laat ons vriendelijk blijven – ruimte voor verbetering.

  18. BDW blijft maar in herhaling vallen. Hij heeft geen ander antwoord. Het is niet alsof de establissment partijen nooit Vlaams Belang vernederd, gekleineerd en uitgescholden hebben. Die partijen doen dat wel. Mensen stemmen op Vlaams Belang omdat ze democratie een kans willen geven. Het idee dat de stemmer niet altijd gelijk heeft is radicaal. BDW en consoorten horen niet thuis in een democratie. Je spreekt de kiezer niet tegen.

    Ik vind het walgelijk dat hij de mensen defaitisme in het oor fluisterd. Denkt hij echt dat hij het oor heeft van de jonge generatie? Hij weet meer dan goed genoeg dat zijn politieke carriere volledig afgewerkt is.

  19. als ik het bedroevende niveau zie van de meeste reacties op dit artikel , dan heb ik echt medelijden met de VB-kiezers die allicht het best vertegenwoordigd zijn in deze commentaarstukken…..

    Ik zou ze de raad geven om het boek “de Doodgravers van België ” te lezen , als ze tenminste het intellectueel niveau kunnen opbrengen om dit gedegen werk van onderzoeksjournalisme met voldoende aandacht én krititische blik uit te lezen……

  20. Nadat ik al de reacties heb doorgenomen heb ik de indruk dat al die criticasters het niet begrepen hebben. Als BDW nu het Vlaams Belang niet afbreekt heeft hij in 2024 geen schijn van een kans om mee aan te schuiven aan gelijk welke onderhandelingstafel en wordt NVA in het ondemocratisch cordon sanitair gedwongen.
    Als in 2024 het Vlaams Belang en de NVA samen genoeg stemmen halen om in Vlaanderen een soliede meerderheid te vormen zal de kar van BDW rap gekeerd zijn want dan heeft hij een machtspositie.

  21. Op een punt heeft BDW gelijk , als niemand een coalitie met het VB wil . Dan moet het VB 38%. halen .Dan doet de Croo en Lachaerdt direct mee als zij de premier mogen leveren . 🙂

Plaats een reactie

Delen