Inger Støjberg, voormalig Deens minister voor Immigratie en Integratie - Afbeelding: Shutterstock

Inger Støjberg, voormalig Deens minister voor Immigratie en Integratie - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Denemarken: Deense Volkspartij werkt aan wetsvoorstel waarbij 50.000 migranten uitwijzing riskeren

Niels Geerinck

De rechts-nationalistische Dansk Folkeparti (DF) werkt aan een wetsvoorstel waarmee tegen 2030 ongeveer 50.000 migranten zouden kunnen worden uitgewezen. De partij van Kristian Thulesen Dahl krijgt hierbij steun van de Deense ex-minister voor Immigratie en Integratie Inger Støjberg.

De Deense Volkspartij wil met hun wetsvoorstel tegen 2030 meer uitwijzingsmogelijkheden ter beschikking stellen van de Deense regering. Volgens de partij moeten migranten die criminele feiten hebben gepleegd, geen Deens kunnen of al langdurig werkloos zijn uit het land worden gezet. Het voorstel vond meteen steun bij de voormalig minister voor Immigratie en Integratie Inger Støjberg. Zij zetelt momenteel als onafhankelijk parlementslid nadat ze de liberale partij verliet.

“50.000 uitwijzingen”

Volgens de voorzitter van DF Kristian Thulesen Dahl kan er met het voorstel een groep van “ongeveer 50.000 migranten” de deur worden gewezen. Al moet er nog heel wat worden gesleuteld aan het voorstel. “Het lijdt geen twijfel dat we ons in de marge bevinden van wat wettelijk mogelijk is“, zo zegt Støjberg.

Ongehinderde migratie

Het gaat volgens de ontwerpers vooral om migranten die sinds 1983 naar Denemarken zijn gekomen. Ze zijn van mening dat er sinds toen duchtig misbruik gemaakt werd van de clausule waarbij migratie onder “gezinshereniging” praktisch ongehinderd kon plaatshebben. “Het is een voorstel tegen alle mensen die naar Denemarken zijn gekomen en die zich niet hebben gedragen zoals wij dat verwacht hadden. Het zijn degene waarvan wij het gedrag spuugzat zijn”, zo klinkt het.

Criteria tot uitwijzing

In het wetsvoorstel stellen Dahl en Støjberg enkele criteria waarbij ze de uitwijzing van migranten meer dan nodig achten. Zo willen ze per direct uitwijzing indien er geen integratieprogamma’s werden gevolgd of wanneer er geen sprake is gesproken en geschreven Deens op een bepaald niveau. Ook migranten die de afgelopen 10 jaar geen 7 werkjaren in dienstverband kunnen voorleggen, moeten het ontgelden. Finaal zullen ook zij die langdurig op werkloosheidsuitkering of al een celstraf van meer dan 3 maanden hebben gekregen het land worden uitgezet.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

10 gedachten over “Denemarken: Deense Volkspartij werkt aan wetsvoorstel waarbij 50.000 migranten uitwijzing riskeren”

Plaats een reactie

Delen