Hoofd van de Taskforce Vaccinatie Dirk Ramaekers (Photonews)

Hoofd van de Taskforce Vaccinatie Dirk Ramaekers (Photonews)

Uncategorized

Derde prik niet zinvol voor iedereen, vindt hoofd Taskforce Vaccinatie

Damien Segers

Het hoofd van de Taskforce Vaccinatie Dirk Ramaekers wil momenteel niet aan iedereen derde prikken uitdelen. Zo is er volgens hem momenteel onvoldoende wetenschappelijk bewijs om dit te rechtvaardigen. Zo gaat de immuniteit volgens de huidige wetenschap niet achteruit bij de jonge, gezonde bevolking. Dat meldt VRT NWS

De opmerking van het hoofd van de Taskforce komt er nadat de Vlaamse regering suggereerde de hele bevolking een extra prik te geven. Enkel 65-plussers en mensen met een verzwakte immuniteit krijgen die momenteel aangeboden. Gisteren vroeg Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) aan experts om duidelijkheid te scheppen over de mogelijke zin van een derde prik. “We zien toch hogere besmettingscijfers, en er is toenemende evidentie dat een derde prik toch zin heeft om mensen uit de ziekenhuizen te houden. We vragen nu aan de wetenschappers van de Hoge Gezondheidsraad om daar snel duidelijkheid en uitsluitsel over te geven“, aldus de minister.

Ramaekers heeft eerder al gezegd dat hij het uitbreiden van die prik naar de algemene bevolking niet ziet zitten. Nu herhaalt hij zijn standpunt. “Ik zou graag weten wat de wetenschappelijke onderbouwing is waarop de Vlaamse regering zich beroept om die derde prik aan te kondigen“. Zelf zou het hoofd van de Taskforce meer inzetten op andere manieren om de vierde golf in te dijken. “Waarom wordt niet gekeken naar eenvoudige maatregelen die hun nut reeds hebben bewezen, zoals het mondmasker en het Covid Safe Ticket?” vervolledigde hij.

Ethische bezwaren bij derde prik

De Taskforce stelt niet enkel het wetenschappelijk bewijs voor de derde prik in vraag. Zo kaart ze ook ethische problemen aan. Het zou onverantwoord zijn derde prikken toe te dienen, terwijl veel landen amper mensen gevaccineerd hebben. Zo heeft slechts 3% van de mensen uit landen met een laag inkomen een dosis coronavaccin gekregen. Op wereldschaal daarentegen heeft al bijna de helft van de bevolking minstens een dosis gekregen. Daarom pleit Ramaekers eerder voor het doneren van overtollige vaccins aan COVAX. Dat is het initiatief van de Verenigde Naties waarbij rijke landen vaccins doneren aan arme landen. “De topprioriteit is nu vaccins doneren aan landen waar nog minder mensen gevaccineerd zijn. We hebben al zowat drie miljoen doses geschonken aan COVAX en dat zullen er nog meer worden.” verklaarde Ramaekers.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

8 gedachten over “Derde prik niet zinvol voor iedereen, vindt hoofd Taskforce Vaccinatie”

  1. Ik ben 2 x gevaccineerd. Tweede prik ontvangen 11 oktober. Ik lig nu sinds drie dagen met SARS-COV-2. De fabrikant Spikevax Moderna (Spain) verklaart zelf, heel eerlijk, dat ze niet kunnen garanderen dat hun vaccin langer 2 a 3 maanden werkzaam (als het dat al zou zijn natuurlijk).

  2. waarom geen derde prik ??? wij kregen al de 3e prik verleden week…. en we voelen ons prima.
    Alleen het gevoel dat we terug beschermd zijn geeft ons een boost… maar wel steeds voorzichtig
    zijn is de boodschap. Ongevaccineerden hebben ongelijk . Basta !
    L.V.

  3. Een mRNA vaccin is niet ‘werkzaam ‘ zoals een medicijn maar activeert het afweersysteem.
    Als het virus ver genoeg muteert dan wordt het uiteraard niet (meer) herkend. 2 tot 3 maanden lijkt me niet correct. Er is eerder sprake van 18 maanden.(maar daarvoor moet ik pubmed raadplegen) Uiteraard geldt hoe meer zieken , hoe meer mutaties.

Plaats een reactie

Delen