Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Dodelijk middel voor euthanasie binnenkort bij de apotheek verkrijgbaar in Oostenrijk

Simon Segers

De Oostenrijkse regering heeft een wetsvoorstel ingediend dat het mogelijk maakt ongeneeslijk of langdurig zwaar zieken te helpen met euthanasie. Vanaf volgend jaar kunnen zij zelf in de apotheek een dodelijk middel kopen of iemand machtigen om dat voor hen te doen.

Ze hebben hiervoor een zogeheten stervensbeschikking nodig, die ze kunnen krijgen na consultatie van twee artsen. Als die akkoord zijn, wordt na een termijn van twaalf weken de beschikking gegeven. Op vertoon hiervan kunnen ze in de apotheek het dodelijke middel krijgen. Als ze niet zelf naar de apotheek kunnen, kunnen ze in de beschikking iemand aanwijzen die voor hen gaat. Ze moeten het middel echter wel zelfstandig kunnen innemen.

Niet voor minderjarigen

Minderjarigen kunnen geen stervensbeschikking krijgen. De regering stond onder grote druk om een regeling te treffen, omdat de hoogste rechters in 2020 bepaalden dat het verbod op hulp bij zelfdoding eind dit jaar vervalt. Artsen en religieuze organisaties hadden er daarom bij de regering op aangedrongen regels op te stellen. De regering stelt ook geld beschikbaar om de palliatieve zorg uit te bouwen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

8 gedachten over “Dodelijk middel voor euthanasie binnenkort bij de apotheek verkrijgbaar in Oostenrijk”

Plaats een reactie

Delen