Illustratieve foto Shutterstock.

Illustratieve foto Shutterstock.

Uncategorized

Dodelijk schietincident Beringen tussen politie en bewapende verdachte

Ruben Notteboom

Het parket onderzoekt een schietincident dat plaatsvond op vrijdagavond in Beringen. De precieze omstandigheden zijn nog niet duidelijk, maar een man zou de politie hebben bedreigd met een mes. De politie opende daarom het vuur.

“Wat we weten is dat de politie zich bij de woning van het slachtoffer heeft aangeboden in het kader van een verontrustende situatie. Vrij snel zou daar een situatie zijn ontstaan waarbij door het slachtoffer een mes werd gebruikt en door de politie werd geschoten. Het slachtoffer is ter plekke overleden”, zo maakte het Limburgse parket bekend.

Schietincident Beringen onderzoek: wettelijke zelfverdediging of te snel geschoten?

Verder is er nog geen informatie bekend over de exacte omstandigheden of de identiteit van het slachtoffer. Het parket voegt toe dat de feiten grondig zullen onder de loep genomen worden en het onderzoek geleid wordt door de federale gerechtelijke politie van Limburg. Het gerechtelijk lab en een wapendeskundige kwamen onmiddellijk ter plaatse. Ook Comité P werd op de hoogte gebracht.

Nu zal dus onderzocht worden of het terecht was dat de politie geschoten heeft. Indien kan aangetoond worden dat het leven van de agenten in gevaar was en de politie zich wel met dodelijk geweld moest verdedigen, is het wettelijke zelfverdediging van de agenten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

9 gedachten over “Dodelijk schietincident Beringen tussen politie en bewapende verdachte”

  1. De politie schiet op man met mes wedden dat deze man blank was en niet de intentie had de politie aan te vallen?! Was het een moslim is het nu al een verward persoon. En had de politie niet geschoten!!!

  2. Nu zal dus onderzocht worden of het terecht was dat de politie geschoten heeft. De vraag die men zich mag en moet stellen luidt als volgt: Welke garanties hebben de partijen, in casu, de verdachte en de politieman, dat het onderzoek onpartijdig verloopt? Wie zal dat bepalen? De procurer des konings, de raadkamer of een onafhankelijke jury? De eerste mogelijkheid ligt politiek gevoelig en de derde mogelijkheid komt niet aan bod. Quid de Raadkamer zonder jury? Zonder jury is externe (politieke) beïnvloeding nooit uitgesloten.

  3. Opeens heel duidelijk in het nieuws dat het om “Joeri” ging, was het moslim dan werd de voornaam niet vrijgegeven, maar het zou om “een verwarde man” gaan, die “hulp” nodig had. Je zou haast denken dat de regimepers blij is dat er een keer een misdaad door een blanke heteroman gepleegd wordt omdat het dan uitgebreid in het nieuws kan komen met naar en zelfs met onderbroekmaten (zoals bij JC).

  4. De politie schiet niet zo maar lichtzinnig . En als de vraag over zelfverdediging gesteld word : op dat ogenblik moet de politieagent beslissen in een fractie van een seconde , hij kan geen videoref raadplegen of in wat boeken gaan uitpluizen hoe het in mekaar zit . Het is of snel reageren , of riskeren dat hijzelf of zijn collega zwaar gewond of dood is .

  5. Ik heb te doen met die politieagent. Hij zal door een hel gaan. Op een fractie van een seconde moest hij beslissen : zichzelf en zijn omgeving verdedigen door te schieten, of zelf verwond/gedood worden. En nu hebben comité P en advocaten maanden tijd om alles uit de kast te halen om zijn actie volstrekt af te keuren, overbodig en onwettig te verklaren.
    In de praktijk kan je in Belgie wettige zelfverdediging inroepen zodra je zelf doodgeklopt/-geschoten bent.

Plaats een reactie

Delen