Egypte: christelijk meisje (17) al ruim twee maanden vermist

Bron: Shutterstock

Uncategorized

Egypte: christelijk meisje (17) al ruim twee maanden vermist

Sonja Dahlmans

Een christelijk meisje (17), een bekeerlinge vanuit de islam, is al sinds eind augustus vermist. De jonge vrouw werd gearresteerd toen zij haar kerk verliet. Sindsdien werd er niets meer over haar situatie vernomen.

Het meisje verliet een kerk in de Egyptische hoofdstad Caïro en werd onderweg naar de Amerikaanse ambassade gearresteerd. Omdat zij zich had bekeerd tot het christendom kreeg zij van een familielid het advies Egypte te verlaten. Zij werd toegelaten tot een universiteit in de Amerikaanse staat Texas, en ontving een studiebeurs om in haar levensonderhoud te voorzien en haar studie te kunnen betalen. Het meisje zou van plan zijn geweest om op de Amerikaanse ambassade haar vertrek naar de Verenigde Staten te bespreken.

De reden waarom zij werd gearresteerd is onduidelijk. Het is mogelijk dat haar familie zelf de politie heeft gebeld. Bekeerlingen vanuit de islam worden in Egypte wel vaker bedreigd door familieleden en gevangengenomen door de autoriteiten. Volgens een contactpersoon is haar telefoon in beslag genomen. “Via de telefoon van een medegevangene hebben wij voor het laatst iets van haar gehoord, daarna werd alles stil. Wij maken ons ernstige zorgen over haar situatie. Egypte is een politiestaat en heeft speciale belangen, vergelijkbaar met de maffia. Het land wordt gekarakteriseerd door valse rapporten met gefabriceerde feiten en beschuldigingen”, aldus de contactpersoon van de jonge vrouw.

Staatsreligie

Een rapport van de Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid (USCIRF) schetst de situatie in Egypte als volgt: “De Egyptische grondwet stelt dat de islam de staatsreligie is. De sharia geldt als de primaire bron voor de wetgeving van het land.” Bekeringen van de islam naar het christendom worden niet getolereerd. Claire Evans van International Christian Concern heeft laten weten zich ernstige zorgen te maken over het lot van het meisje: “Een Egyptische gevangenis is een zeer traumatische ervaring, zeker voor vrouwen en bekeerlingen tot het christendom.”

In Egypte verdwijnen jaarlijks koptische, christelijke meisjes door middel van ontvoering en gedwongen huwelijken met islamitische mannen. Ook worden de meisjes gedwongen bekeerd tot de islam. Volgens een ander rapport wordt er door de internationale gemeenschap weinig gedaan om dit te agenderen bij de Egyptische overheid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Egypte: christelijk meisje (17) al ruim twee maanden vermist”

Plaats een reactie

Delen