Kamercommissie zet licht op groen voor stemrecht vanaf 16 bij Europese verkiezingen

Europees Parlement. Shutterstock

Uncategorized

Europees Parlement wil volledig verbod op geautomatiseerde gezichtsherkenning

Wijnand Meeus

Enkel burgers die verdacht worden van een misdrijf mogen gemonitord worden, vindt het Europees Parlement. Verder moet de geautomatiseerde gezichtsherkenning van individuen volledig verboden worden. Dit volgens de groenen uit respect voor de privacy en de menselijke waardigheid.

Woensdag werd een resolutie in het parlement goedgekeurd over de inzet van Artificiële Intelligentie door politie en justitie. De parlementsleden eisen strikte waarborgen. Ze waarschuwen dat etnische minderheidsgroepen, mensen uit de LGBTI-gemeenschap, senioren en vrouwen momenteel op grote schaal verkeerd worden ingeschat door identificatietechnologieën die door algoritmes aangestuurd worden. Daarom moet volgens het parlement de geautomatiseerde erkenning moet daarom verboden worden, net als de inzet van databanken om voorspellende politiewerk te kunnen verrichten op basis van gedragsmatige gegevens.

De resolutie werd goedgekeurd met een meerderheid gevormd door de sociaaldemocraten, de liberalen en de groenen. De EVP stemde massaal tegen en vindt het een spijtige zaak dat de technologie niet wordt ingeschakeld. “Het is een gemiste kans om op de vooravond van de grote doorbraak van deze nieuwe technologieën onze  politie- en justitiediensten niet ten volle het potentieel van kunstmatige intelligentie te laten benutten”, zegt Tom Vandenkendelaere (CD&V).

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

2 gedachten over “Europees Parlement wil volledig verbod op geautomatiseerde gezichtsherkenning”

  1. Eindelijk. In Shanghai en in Hangzhou (en in een aantal andere steden) in China is we al minstens drie jaar zo’n verbod op gezichtsherkenning van kracht. Voor zowel alle overheidsinstanties als voor privébedrijven.
    (ik weet het wel, onze westerse media hebben de schapen heel wat anders wijsgemaakt)

Plaats een reactie

Delen