INTERVIEW. Bart Dochy (cd&v): “Dat stikstofdecreet van N-VA en Open Vld was ofwel kwade wil, ofwel domheid”

INTERVIEW. Bart Dochy (cd&v): “Dat stikstofdecreet van N-VA en Open Vld was ofwel kwade wil, ofwel domheid” - Photonews

Uncategorized

Francken over geweld in asielcentra: “Werk maken van aparte centra voor zij de het te bont maken”

Simon Segers

N-VA-parlementsleden Darya Safai en Theo Francken kaarten het toenemende geweld in de collectieve opvangcentra van Fedasil aan. Zij willen concrete maatregelen om de verantwoordelijken te kunnen uitsluiten.

Opvallend is een stijging van 746 geweldincidenten in 2019 naar 871 in 2020. Het aantal vechtpartijen steeg in dezelfde periode van 50 naar 131 en het aantal gevallen van seksuele agressie van 36 naar 43. Dit bleek uit het antwoord op een schriftelijke vraag van federaal parlementslid Darya Safai. N-VA wil deze situatie aanpakken in het belang van de asielzoekers die in de centra verblijven.

Definitieve uitsluiting

Geweld in de asielcentra is niets nieuws” , aldus Safai. “Tijdens de vorige legislatuur werden daarom al enkele maatregelen ingevoerd. Nieuwe en strengere sancties moesten de veiligheid van bewoners en medewerkers in de opvangstructuren garanderen, waaronder als ultieme sanctie de uitsluiting van het recht op opvang. Een centrum-directeur kan dat onmiddellijk beslissen bij ernstige gevallen van fysiek of seksueel geweld, maar die sanctie kan pas uitwerking hebben nadat deze wordt bevestigd door de directeur-generaal van Fedasil. We stellen vast dat die mogelijkheid onderbenut wordt. Op het terrein is immers gebleken dat de 131 rellen die in de asielcentra voorvielen samen slechts resulteerden in één definitieve uitsluiting uit de opvang. Die schroom moeten we echt voorbij. Veiligheid is een mensenrecht en dat geldt bij uitstek voor kandidaat-vluchtelingen, waaronder kwetsbare gezinnen.”

Handhaving en toezichtlocatie


Kamerlid Francken gaf verdere toelichting: “Een significant deel van de geweldincidenten in de centra zijn te wijten aan psychologische problemen bij bewoners. In Nederland worden asielzoekers met psychische problemen die overlast veroorzaken aan hun medebewoners daarom overgebracht naar een apart asielcentrum, de ‘intensief begeleide opvang’. Wie het als asielzoeker in Nederland te bont maakt kan ook doorverwezen worden naar een aparte ‘handhaving- en toezichtlocatie’. Dat systeem zorgt voor een veel betere begeleiding, waardoor in de reguliere centra de bewoners opnieuw de rust en veiligheid krijgen waar ze recht op hebben. Daar moet ook bij ons werk van gemaakt worden.”

Staatssecretaris

“Ook de cijfers voor seksueel geweld stijgen onrustwekkend snel” , ging Safai verder.“Ten aanzien van zulke feiten pleiten wij voor een zero-tolerance beleid. Aanranding en zeker verkrachting moeten altijd resulteren in een definitieve uitsluiting van de opvang. Daarenboven moet er ook meer ingezet worden op opvolging en slachtofferbegeleiding. Het is ontoelaatbaar dat meisjes, vrouwen, homo’s en kinderen seksueel geïntimideerd worden in onze asielcentra. Daarom vragen wij aan de Staatssecretaris dat hij minstens éénmaal per jaar een stand van zaken komt geven over dit geweldsfenomeen voor de bevoegde Kamercommissie. Dat laat toe om de evolutie te bestuderen en om beleidsmatig bij te sturen daar waar nodig.” Een N-VA-resolutie met deze maatregelen wordt vandaag in overweging genomen door de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

11 gedachten over “Francken over geweld in asielcentra: “Werk maken van aparte centra voor zij de het te bont maken””

  1. Het opvangen van criminele vreemdelingen via achterpoortjes als asiel is een onderdeel van het inclusieve N-VA opvangbeleid dat de Vlaamse regering uitvoert. Het opstarten van aparte centra is niet meer dan een pleister op een houten been. N-VA heet pyromanen welkom en de burger is de dupe.

  2. Wanneer gaan we toegeven dat voor bepaalde culturen, de Westerse, zogenaamde progressieve maatschappij, geen vruchtbare bodem biedt om te kunnen gedijen. Progressieve partijen alvast al niet. Integendeel, die verloochenen hun progressiviteit ten voordele van fundamentalistische religies, die in alle opzichten botsen met een progressieve en inclusieve maatschappij. Blijkbaar is dat voor progressieve partijen geen probleem. En voor Theo Francken nu ook niet. Aparte asielcentra? Psychologische problemen? Deze mensen zijn ontworteld, komen terecht in een wereld die des duivels is. Althans in hun opinie en geef ze maar eens ongelijk. Deze sukkelaars horen hier niet thuis, dat zou ook Francken moeten beseffen. Aparte asielcentra zullen geen oplossing bieden aan de desoriëntatie van deze mensen. Zij horen thuis in hun cultuur en het liefst worden zij daar zo spoedig mogelijk terug naar toe gebracht.

  3. Ik ken goede bestaande ‘aparte opvangcentra voor zij die het te bond maken’: in Afghanistan, Syrië, Nigeria, Pakistan, Lybië, enz.. Plaats genoeg, geen investeringen nodig.

  4. Zonder radicale maatregelen zal het nooit lukken. Altijd maar palaveren, en ondertussen ettert de zweer verder…Het probleem is een achterlijke “godsdienst” waarvan je de naam niet mag uitspreken…!

  5. In Afghanistan is de rust en de vrede teruggekeerd,.Enkele c-130 laten opstijgen en dat gepeupel terug vliegen,.De Taliban zal een eerlijk recht spreken,iedereen tevreden,wij en zij

  6. Elke asielzoeker die betrokken raakt bij criminele of gewelddadige feiten verliest automatisch zijn recht op asiel, kan nooit nog de Belgische nationaliteit krijgen en wordt zonder uitzondering afgevoerd naar land van herkomst.

Plaats een reactie

Delen