Frankrijk kondigt verscherpte grenscontroles aan: "50 procent van de migranten komt via België"

Frans minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. Shutterstock

Uncategorized

Frankrijk kondigt verscherpte grenscontroles aan: “50 procent van de migranten komt via België”

Anton Schelfaut

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft zaterdag aangekondigd dat Frankrijk de grenscontroles aan de grens met België zal verscherpen. Volgens Darmanin zou de helft van alle migranten die vanuit Frankrijk de overtocht willen maken naar Engeland via ons land komen. Hij roept de Belgische politie dan ook op om beter te controleren aan de grens.

Dit jaar hebben al zo’n 17.000 migranten met kleine bootjes het Kanaal overgestoken. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Na een bezoek aan Calais en Duinkerke kondigde Darmanin aan dat er verscherpte grenscontroles komen aan de Belgische-Franse grens. “We hebben aan de grens met België vastgesteld dat het migranten zijn die uit België komen. 50 procent van de migranten die aankomen in het noorden en Pas-de-Calais, komen via België. Dus moeten we ons aanpassen en de grenscontroles versterken.”

Darmanin klopt zich op de borst dat de inspanningen van de Franse politie resultaten opleveren. “Alleen al in september hebben we 180 mensensmokkelaars opgepakt; ook het aantal migranten dat we hebben opgepakt is verdubbeld. Onze strategie werkt dus”, besluit de Franse minister. “We vragen onze Belgische vrienden om aan hun kant hetzelfde werk te doen.”

Europese coördinatie

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) reageert misnoegd op de uitspraken van haar Franse collega. “Ik denk dat geen enkel enkel land erbij gebaat is om te wijzen naar elkaar en een schuldige te zoeken”, zegt ze in een reactie aan VRT NWS.

“Het heeft geen zin om naar elkaar te wijzen. We moeten voor dit probleem van de transmigranten samen een oplossing zoeken, want dit vraagt een Europese afstemming en coördinatie”, ook in samenspraak met het Verenigd Koninkrijk. “Zomaar buurlanden verantwoordelijk stellen is – wat mij betreft – niet de oplossing”, besluit Verlinden. Ze wijst erop dat ze deze problematiek de afgelopen dagen al met meerdere Europese collega’s heeft besproken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

7 gedachten over “Frankrijk kondigt verscherpte grenscontroles aan: “50 procent van de migranten komt via België””

Plaats een reactie

Delen