Afbeelding: Shutterstock

Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Frankrijk: ministerie van Onderwijs wil op 15 oktober eerbetoon voor Samuel Paty in elke school

Niels Geerinck

Het Frans ministerie van Onderwijs wil dat op 15 oktober in elke school een eerbetoon gehouden wordt ter herdenking van Samuel Paty. Het is dan precies een jaar geleden dat de leerkracht op gruwelijke wijze vermoord werd door de islamitische extremist en illegale migrant Abdoullakh Anzorov.

Samuel Paty werd op 15 oktober vorig jaar onthoofd, nadat hij volgens enkele leerlingen een cartoon van de islamitische profeet Mohammed getoond zou hebben tijdens zijn lessen over vrijheid van meningsuiting. Later gaven leerlingen toe dat ze gelogen hadden. De leerkracht geschiedenis en aardrijkskunde gaf les aan het college van Bois d’Aulne in Conflans-Sainte-Honorine. “Scholen en onderwijsinstellingen een tijd van bezinning organiseren ter nagedachtenis aan Samuel Paty”, aldus minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer.

Volgens de minister moeten de scholen en de leerlingen de kans grijpen om “het bewustzijn te bevorderen en het kritisch nadenken te benaderen” verder wees hij op het belang van “de wetenschappelijke benadering, gebaseerd op feiten, de manier waarop de confrontatie van feiten, representaties en ideeën het mogelijk maakt om een geïnformeerde mening te vormen over de meest gevoelige onderwerpen“. Scholen moeten volgens hem ook nadenken over de rol en plaats van de leerkracht.

Blanquer kondigde aan dat er meer educatieve middelen beschikbaar zullen worden gesteld aan de leerkrachten, waarin de principes en waarden van de Republiek vervlochten zitten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

9 gedachten over “Frankrijk: ministerie van Onderwijs wil op 15 oktober eerbetoon voor Samuel Paty in elke school”

  1. Een eerbetoon in elke school is erover. Ik deel de sympathie voor Samuel Pathy, maar niet de eis van een eerbetoon. Eer betoon je niet op commando of op verzoek. Dan wordt het conformisme.

  2. Belangrijk is dat er de nadruk op gelegd wordt hoe dat zover is kunnen komen, welke onverdraagzaamheid in bepaalde godsdienstige kringen heerst en zelfs tot moord in staat zijn. Dat is waarom Samuel Pathy wel in iedere school moet herdacht worden want het kan overal gebeuren.

  3. Ik denk dat een juister eerbetoon was geweest om de leerstof die Paty wou geven, in elke school te geven. Toon die cartoons dus in alle scholen. Laat je niet intimideren en ga niet voor censuur vanwege geweld of een niet geïntegreerde cultuur.

  4. George Floyd/fluit, een veroordeeld crimineel kreeg een standbeeld, schuldkwijtschelding en 27 miljoen voor zijn nabestaanden.

    Dan verdient Samuel Pathy een standbeeld in Mekka (en een in Meccalen), een feestdag per maand, en 1 miljard voor zijn nabestaanden.

  5. Waarover bezinnen? Doekjes tegen het bloeden,
    bloed waaruit die “vredelievende” godsdienst ontstond (zie de gevechten en slachtingen van Mohammed, vrede zij met hem), die onze samenleving splijt! Daar zijn Allah en de eencelligen van links alvast in geslaagd…

  6. Liesje, als jij kommentaar geeft omdat ik een’n’ te weinig schrijf in het woord’onnozel’ zorg dan ook maar dat je foutloos schrijft. Slecht S één werd vermoord…

Plaats een reactie

Delen