Afbeelding illustratief - Afbeelding: Shutterstock

Afbeelding illustratief - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Frankrijk: online meldpunt voor “terroristisch geïnspireerde” berichten kreeg al 10.000 inzendingen

Niels Geerinck

Het door de Frans overheid beheerde meldpunt Pharos kreeg dit jaar al bijna 10.000 meldingen binnen. Het gaat hierbij om berichten die online circuleren waarvan de inhoud als “terroristisch geïnspireerd” kan worden aanzien of inhouden die terrorisme verheerlijken. Sinds de moord op de leerkracht Samuel Paty steeg het aantal meldingen aanzienlijk, zo laten de functionarissen van het platform weten.

Bij het meldpunt werken nu zo’n 54 mensen. Het aantal werknemers verdubbelde al snel vorig jaar, in de nasleep van de onthoofding van Samuel Paty door een radicale moslim. Via de site kunnen burger actief online inhouden aanreiken die volgens hen terrorisme promoten. Deze worden dan geëvalueerd en indien nodig doorgestuurd naar de autoriteiten. Ook de werknemers van Pharos gaan zelf opzoek naar “verdachte profielen” op het internet.

Verontrustende stijging

Pharos evalueert de inhoud en vervolgens wordt het onder de loep genomen door de Franse staatsveiligheid La Direction Générale de la Sécurité Intérieure (DGIS). De DGIS kan dan achterhalen wie er verantwoordelijk is voor het verspreiden van de inhoud.

De Franse autoriteiten merken een zorgwekkende stijging bij het leerlingen in het secundair onderwijs. In de dagen na de moord op Samuel Paty werden er via Pharos zo’n 400 meldingen ontvangen van personen die meldden dat tal van studenten en leerlingen de daad en het islamitisch terrorisme verheerlijken, zowel online als in de klas.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

4 gedachten over “Frankrijk: online meldpunt voor “terroristisch geïnspireerde” berichten kreeg al 10.000 inzendingen”

  1. Zolang de daad niet bij het woord wordt gevoegd blijft het dweilen met de kraan open. Wie dergelijk terrorisme op het netwerk verspreidt is duidelijk de rotte appel in de mand!!! En wat doet men met een rotte appel?

  2. Nee, het probleem is “wat gaan wij de bevolking er tegen doen” onze cultuur beschaving wordt door de politieke leiders verkwanselt….maar wij autochtonen gaan niet vrijuit….wij stemmen en kunnen ook eisen stellen, net zoals al die minderheden….

Plaats een reactie

Delen