Illustratieve foto Shutterstock.

Illustratieve foto Shutterstock.

Uncategorized

Franse rechtbank veroordeelt oprichter OAS Logan Nisin tot 9 jaar cel

Ruben Notteboom

De rechtbank van Parijs heeft de 25-jarige Logan Nisin veroordeeld tot 9 jaar cel. Hij is de oprichter van OAS, l’Organisation de l’Armée Secrète. Vijf andere leden van de organisatie werden veroordeeld tot celstraffen van 5 tot 8 jaar. Allen werden ze veroordeeld wegens “terroristische bendevorming”.

De organisatie zou gewelddadige acties beraamd hebben. Ze wilden moskeeën viseren, politici en “zwarten, mensen van Noord-Afrikaanse origine of antifascistische militanten“. De groep was ook van plan om bedrijfsleiders af te persen om de aankoop van wapens te financieren.

Nabijheid van aanslag door organisatie Logan Nisin

De veroordeelde leden bleven tijdens het proces van twee weken volhouden dat er nooit een aanslag heeft plaatsgevonden, maar volgens het parket “wijst alles op de nabijheid van actie.” De voorzitter van de rechtbank beklemtoonde die nabijheid bij het uitspreken van het vonnis.

OAS is genoemd naar de Organisatie van het Geheime Leger (‘Organisation de l’Armée Secrète’), die begin jaren zestig zowel in Frankrijk als Algerije een bloedige campagne voerde tegen de onafhankelijkheid van Algerije. De organisatie zou volgens het parket extreemrechtse overtuigingen hebben.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen