IMF. Foto Shutterstock.

IMF. Foto Shutterstock.

Uncategorized

G20 wil 100 miljard dollar uit IMF geven aan kwetsbare landen

Ruben Notteboom

De G20-landen willen 100 miljard dollar uit het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geven aan “kwetsbare landen”. De 100 miljard maakt deel uit van een totaalpakket van 650 miljard aan speciale trekkingsrechten die het IMF wil uitgeven “in de strijd tegen de coronapandemie”.

Het Franse persagentschap kon het ontwerp van het definitieve communiqué inkijken “We verheugen ons over de recente beloftes van ongeveer 45 miljard dollar als een stap in de richting van een totale, wereldwijde ambitie van 100 miljard dollar aan vrijwillige bijdragen voor de meest behoeftige landen”, klinkt het in de ontwerptekst.

650 miljard in totaal van IMF naar Afrika

Speciale trekkingsrechten worden verdeeld op basis van de bijdrage van elk land aan het IMF. De grootste bedragen stromen zo terug naar de rijkste landen. Daardoor zou het Afrikaans continent normaal gezien 34 miljard dollar aan trekkingskrachten krijgen, i.p.v. 650 miljard die het IMF wil geven.

Het geld stroomt dus eigenlijk van de rijke industrielanden naar Afrika. Het aandeel van sommige rijke landen gaat naar de “meest behoeftige landen”. Zo geeft Canada, bijvoorbeeld, 20 procent van speciale trekkingsrechten aan de ontwikkelingslanden. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk beloofden ook om 20 procent af te staan. Japan steekt 4 miljard in de pot.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

3 gedachten over “G20 wil 100 miljard dollar uit IMF geven aan kwetsbare landen”

  1. Ze zouden dan beter geld geven aan de echt kwetsbare landen . De landen die door hun eigen leiders verraden worden door massa immigratie toe te laten . De landen die door een dalend geboortecijfer echt iets doen aan de overbevolking . Maar nee , die landen krijgen alleen de overlast en de factuur .

  2. Gezien onze begrotingscijfers, gezien het feit dat we niet meer in een democratie leven want we hebben ministers die zelfs niet op een kieslijst stonden, parlementsleden die jaren thuis blijven en een premier die meer geïnteresseerd is in de borsten en de … van een Italiaanse pornoster dan in het grootste deel van zijn land en dan nog de pers afkoopt met “subsidies” om over zijn geile ecapades te zwijgen, denk ik dat we ook de status “kwetsbaar land” hebben. Geef dus maar een groot deel van die 100mia aan de bevolking, niet aan politici…we gaan er onze woningen mee renoveren om de klimaatnormen te halen!

Plaats een reactie

Delen