Annelies Verlinden. Foto Photonews.

Annelies Verlinden. Foto Photonews.

Uncategorized

Gegevensbeschermingsautoriteit tegen uitbreiding OCAD-wet

Ruben Notteboom

De overheid wil een wet uit 2006, de zogenaamde OCAD-wet, veranderen om makkelijker dreigingen te kunnen analyseren. De gegevensbeschermingsautoriteit is echter niet tevreden met het voorontwerp van de herziene OCAD-wet, omdat het “niet in overeenstemming is met de beginselen van transparantie en legaliteit” van het EVRM (Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens) en de Grondwet.

“Hoewel het ontegensprekelijk een legitiem algemeen doel beoogt, (..), kan dat worden bereikt met regels die minder schendend zijn voor het recht op een persoonlijke levenssfeer en gegevensbescherming”, schrijft de Gegevensbeschermingsautoriteit in het advies.

Verlinden noemt OCAD-wet geen breuk met verleden

Het wetsvoorstel werd goedgekeurd op 23 juli door de Ministerraad. Het voorstel kwam van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Het wetsontwerp heeft verschillende doelen, maar vooral wil de wet “de rationalisatie en uitbreiding doorvoeren van het aantal potentiële bestemmelingen van evaluaties van het OCAD, zowel wat betreft de strategische evaluaties als de punctuele evaluaties.”

Verlinden noemt de aanpassingen geen breuk met het verleden. Ze zouden juist bijdragen tot “een consolidatie van de huidige coördinatie-opdracht van de globale aanpak van terrorisme en extremisme, inclusief het radicaliseringsproces”. Het voorontwerp zou volgens de memorie van toelichting ook “de informatiedoorstroming tussen het OCAD, de ondersteunende diensten en de relevante ministers” moeten versterken en de werkmethodes van het OCAD vereenvoudigen.

Schending van EVRM en Grondwet?

“Zo kan de directeur bijvoorbeeld, op basis van een gemotiveerde vraag, de ondersteunende diensten van het OCAD verzoeken om eender welk type inlichting aan te leveren waarover zij beschikken in het kader van hun wettelijke opdrachten, en zal dit zich niet meer beperken tot de inlichtingen die relevant zijn voor het vervullen van de opdrachten van het OCAD”, klinkt het. “Gezien zijn taak om de dreiging te evalueren, kan het OCAD gevraagd worden om allerlei soorten gegevens te contextualiseren en te analyseren.”

De Gegevensbeschermingsautoriteit maakt zich zorgen over de aanpassingen en het voorontwerp. Ze vinden de wijzigingen te ver gaan en beweren zelfs dat dit wetsontwerp de Mensenrechten en de Grondwet van België schendt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

5 gedachten over “Gegevensbeschermingsautoriteit tegen uitbreiding OCAD-wet”

  1. Mensenrechten en grondwet hier in België laat me niet lachen. Alsof ze zich er de laatste 10jaar ook maar iets van aantrekken. Beter nog de laatste 2 jaar hebben we gezien hoe waardevol de grondwet en de mensenrechten echt zijn. Vivaldi wil gewoon hun macht uitbreiden.

  2. Blijkbaar vallen er nog niet genoeg doden voor het EVRM deze zijn precies zelf criminelen vermits ze deze altijd beschermen .Rechten van de mens ja rechten van de criminelen .Opdoeken die hypocriete rotzooi

Plaats een reactie

Delen