De ingeslagen ruiten van de St. Peter Armenian Apostolic Church in Californië (Facebook)

De ingeslagen ruiten van de St. Peter Armenian Apostolic Church in Californië (Facebook)

Uncategorized

Gemaskerde man slaat ruiten Armeense kerk in in Californië

Sonja Dahlmans

Een gemaskerde man heeft met een honkbalknuppel de glas-in-loodramen van een Armeense kerk in de Amerikaanse staat Californië ingeslagen. Het incident gebeurde op de dag dat de 30-jarige onafhankelijkheid van Armenië werd gevierd.

Volgens de priester, vader Demirjian, valt dit onder een haatmisdaad. “Wanneer je religieuze iconen vernield, in ons geval zeer specifiek de beeltenis van Jezus Christus op de ramen, dan is dat wat mij betreft een uiting van haat.” In totaal werden er acht ramen vernield. De priester geeft ook aan dat hij denkt dat de aanval met voorbedachte rade en opzettelijk is gedaan. “Dit is een Armeense kerk waarin met name Armeense gelovigen bijeen komen. Armeense kerken zijn het doelwit geworden sinds de Nagorno-Karabachoorlog van 2020.”

Ook in 2020 werden in de staat Californië aanslagen gepleegd op een Armeense kerk en een school. Toen werd de kerk in brand te gestoken. Twee Molotov cocktails werden het kantoor van de priester in gegooid wat de brand veroorzaakte. Op de muren van de school stond onder andere “Fuck Armenen, jullie zullen een prijs betalen.” Er waren ook leuzen tegen de Kardashians, een beroemde familie van Armeense origine, op de muren geklad.

In een interview in ’t Pallieterke van vorige week geeft de Midden-Oostenwoordvoerder van International Christian Concern, Claire Evans, aan dat er in 2020 tijdens de Nagorno-Karabachoorlog ook onbekende schutters twee maal rondom de school zouden hebben gereden en schoten hebben afgevuurd. “Precies dit maakt Turkije zo anders. Ze zijn bereid naar het buitenland te gaan en de Turkse diaspora intimideert mensen daar. Ze intimideren iedereen die probeert om religieuze minderheden te helpen en ze doen dat zelfs hier in het Westen.” Volgens Christian Concern ligt het in de lijn van de verwachting dat zolang er door Azerbaijan en Turkije wreedheden worden begaan tegen het Armeense volk, radicalen overal in de wereld zich gesterkt zullen voelen aanvallen zoals in Californie uit te voeren. Vooralsnog is niet bekend uit welke hoek deze aanslag op de Armeense kerk komt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

3 gedachten over “Gemaskerde man slaat ruiten Armeense kerk in in Californië”

  1. Sonja Dahlmans heeft hier een vaste rubriek waarin ze systematisch de aanvallen, het geweld en de haat tegen christenen over gans de wereld aanklaagt. Ik blijf deze artikelen bij PALnws met stijgende verbazing lezen, want het gaat over heel veel slachtoffers. Zonder overdrijven zie ik geen enkele van deze berichten in de VRT-berichtgeving verschijnen. Why not ? De stijgende arrogantie waarachter de VRT-redactie z’n totaal gebrek aan objectiviteit blijft verbergen (en niet alleen over dit onderwerp) doet m’n misprijzen voor deze chronische leugenaars eindeloos toenemen.

Plaats een reactie

Delen