Getuigen van Jehova (Shutterstock)

Getuigen van Jehova (Shutterstock)

Uncategorized

Getuigen van Jehova in Rusland mishandeld

Sonja Dahlmans

Een speciale eenheid van de Russische politie zou een aantal Getuigen van Jehova hebben mishandeld. De slachtoffers hebben zich laten behandelen bij een arts en konden medische documentatie van de mishandelingen voorleggen aan het openbaar ministerie. Zij meldden de voorvallen ook bij de Russische mensenrechtencommissie.

In de stad Irkoetsk, in Siberië, werden de bewoners van 12 huizen overvallen door een speciale eenheid van de politie. Deze OMON is gespecialiseerd in het onderdrukken van oproer en het aanpakken van terroristen. Ze waren door Moskou gevraagd om in te grijpen bij leden van de Getuigen van Jehova. Het OM eiste voorarrest van zes van hen. Een 70-jarige werd onder huisarrest geplaatst.

Bij een echtpaar, Greta en Anatoly Razdobarov, werd de man tegen de vloer gewerkt en in de handboeien geslagen. Hij zou onder druk zijn gezet om te bekennen dat hij misdaden had gepleegd en gegevens over andere Getuigen vrij te geven. Toen Anatoly dit weigerde werd hij mishandeld. De agenten van de OMON schopten hem op zijn hoofd en op de plaats van zijn nieren. Anatoly bleef weigeren te doen wat men van hem vroeg, waarop de agenten hem zouden hebben bedreigd anaal te verkrachten. Ook zouden zij geprobeerd hebben daarbij een fles te gebruiken. De vrouw van het echtpaar werd aan haar haren richting de slaapkamer gesleept, waar zij minuten lang werd geslagen. Zij werd tevens in de handboeien geslagen, net als haar man.

Tegelijkertijd waren er agenten van de speciale eenheid in het huis van Liliya en Nikolay Merinov. Beiden werden in de handboeien geslagen, Liliya werd minutenlang geslagen terwijl zij slechts in haar ondergoed gekleed was. Haar echtgenoot, Nikolay, werd bewusteloos geslagen. Hierbij werden ook zijn tanden gebroken.

Sinds 2017 zijn er in Rusland 1.583 huizen van Getuigen van Jehova overvallen door de politie. 61 zitten nog gevangen en nog eens 31 werden onder huisarrest geplaatst. De groepering werd in 2017 verboden in Rusland. Het Russische Hoge Gerechtshof verklaarde in dat jaar dat zij als extremisten werden beschouwd. De 175.000 aanhangers in Rusland worden sindsdien gelijkgesteld met terroristen. De gemeenschap is sindsdien slachtoffer geweest van honderden huisovervallen, tientallen Getuigen werden gevangen gezet.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Getuigen van Jehova in Rusland mishandeld”

Plaats een reactie

Delen