20140730 - ITTRE, BELGIUM: Illustration picture shows destroyed goods in a garden in in Ittre, Wednesday 30 July 2014, after heavy rainfall caused floods in the city yesterday. BELGA PHOTO LAURIE DIEFFEMBACQ

Binnenland politiek

Gouverneur Luik: “Geen fouten gemaakt bij overstromingen”

Wannes Neukermans

“Iedereen heeft het maximum gedaan met de middelen die er waren. Ik zie geen fouten.” Dat vertelde Hervé Jamar, de gouverneur van de provincie Luik, vrijdag tijdens zijn langverwachte hoorzitting voor de parlementaire onderzoekscommissie over de overstromingen. “Er zijn misschien kleine vergissingen gemaakt, zoals het leger naar het ene dorp in plaats van het andere. Maar ik zie geen fouten van organisatie of beheer bij mijn diensten.”

Jamar voegde daar nog aan toe “persoonlijk de verantwoordelijkheid op te nemen indien er ondanks alles toch fouten gemaakt zouden zijn, ook al was hij fysiek de eerste dagen niet aanwezig.” Aan het begin van de reeks gebeurtenissen die midden juli tot de ramp leidden, was Hervé Jamar op vakantie in de Ardèche. Op de ochtend van 15 juli keerde hij terug, maar het was zijn vervanger, Catherine Delcourt, die het beheer over de crisis behield. Zij komt vrijdagmiddag getuigen.

“Ik heb uiteraard gebeld met Catherine Delcourt. Ik was met verlof en zij had de vergaderingen geleid sinds de nacht van 13 op 14 juli… We hadden geen twee minuten nodig om te begrijpen het was beter dat zij de operationele leiding van de provinciale crisiseenheid voort zou zetten, gezien het aantal vergaderingen, terwijl ik zelf terugkwam. Het is misschien de rollen omgekeerd, maar ik denk dat we de juiste beslissing hebben genomen om geen tijd te verspillen”, aldus nog Hervé Jamar.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Gouverneur Luik: “Geen fouten gemaakt bij overstromingen””

  1. Het leger naar het verkeerde dorp sturen is dus een “kleine vergissing”… Ok… Ik ken er zo nog ’n paar … het stuwmeer van Eupen niet op tijd laten leeglopen … 21 juli 1830 … any others ?

  2. Het is en blijft een tragedie waar iedereen die enigszins “verantwoordelijk” gesteld zou kunnen worden er onderuit zal trachten te komen. Net zoals men blijft volhouden dat er bij de stuwdam geen fouten werden gemaakt, door niet preventief water te lozen.

Plaats een reactie

Delen