Afbeelding ter illustratie - Shutterstock

Afbeelding ter illustratie - Shutterstock

Uncategorized

Greenpeace ijvert voor verbod op korteafstandsvluchten: “10 keer meer uitstoot dan met de trein”

Niels Geerinck

De milieuorganisatie Greenpeace ijvert voor een verbod op vluchten, waarvan het traject met de trein kan worden afgelegd in minder dan 6 uur. Zo willen ze de CO2 uitstoot terugdrijven. De organisatie liet recent een studie afnemen.

We moeten onze manier van reizen radicaal omgooien, dat besluit Greenpeace. Volgens de ngo moet het afbouwen van het luchtverkeer een prioriteit vormen in het Europees beleid.

De afschaffing van vluchten die minder dan 1.500 kilometer lang zijn, zou volgens de ngo een stap in de goede richting zijn. Naar eigen zeggen vormen die korteafstandsvluchten 1/4 van alle uitstoot van de Europese luchtvaartsector. “Het terugdringen van het luchtverkeer is essentieel willen we de klimaatdoelstellingen in het Akkoord van Parijs halen. De afschaffing van korte vluchten is alvast een eerste stap”, zo klinkt het.

“Treinnetwerk als waardig alternatief”

Als alternatief wil Greenpeace dat reizigers gebruikmaken van de Europese treinnetwerken die voorhanden zijn. Ongeveer 51 van de 150 meest bevlogen routes, hebben ook een rechtstreekse treinrit die er minder dan 6 uur over doet. Het gaat vooral om de vliegroutes tussen Parijs-Toulouse, Parijs-Nice en Athene-Thessaloniki. Voor andere routes bestaat er zelfs een treinrit die er minder dan 4 uur over doet, zo klinkt het bij de ngo.

“We stoten 10 keer meer CO2 uit als we het vliegtuig nemen van Parijs naar Amsterdam dan indien we met de trein zouden reizen, dat terwijl dit traject in minder dan drie en een half uur met de trein kan worden afgelegd”, aldus Sarah Fayolle van de Franse tak van Greenpeace.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

6 gedachten over “Greenpeace ijvert voor verbod op korteafstandsvluchten: “10 keer meer uitstoot dan met de trein””

Plaats een reactie

Delen