University of Sussex - Afbeelding: Shutterstock

University of Sussex - Afbeelding: Shutterstock

Cultuuroorlog

Groot-Brittannië: studenten en onderwijsvakbond roepen op tot ontslag van “transfobe” professor

Niels Geerinck

Enkele studenten en andere professoren aan de universiteit van Sussex eisen het ontslag van Kathleen Stock, een professor in de Filosofie aan diezelfde universiteit. Volgens de studenten is Stock “transfoob” en zorgen haar hoorcolleges en opvattingen voor “geïnstitutionaliseerde transfobie”. De onderwijsvakbond (UCU) steunt de eis van de studenten.

De universiteitscampus van Sussex was eerder deze week het trefpunt voor studenten die demonstreerden tegen Stock. Zo lieten ze pamfletten ophangen met hun eis tot ontslag, droegen ze een spandoek met “Stock Out” als opschrift en scandeerde ze tal van leuzen waarin werd opgeroepen haar lessen te boycotten. Hierdoor werd het voor de filosofieprofessor onmogelijk om nog fysieke hoorcolleges te voorzien. Daarom geeft ze nu slechts online les. Daarnaast werd ze ook voorzien van beveiligers.

“#ShameOnSussexUni”

De acties werden gecoördineerd van de zogenaamde “Anti TERF Sussex”, een actiegroep van “queer, trans- en niet-binaire studenten”. Niet enkel op de campus zelf, maar ook online krijgt de groep heel wat bijval vanuit de LGBTQ+-hoek.

We zullen niet toestaan dat onze gemeenschap het middelpunt is van laster door iemand wiens salaris uit onze zakken komt.”, aldus de actiegroep.

“Why reality matters for feminism”

Het waren vooral Stocks ideeën en boeken die het middelpunt van de protesten en bedreigingen vormen. De professor is van mening dat de biologische aard van een geslacht, niet opzij kan worden gezet door een zogenaamde “genderidentiteit“. “Als een man zich vrouw voelt, maakt dat zijn biologische sekse niet ongedaan”, zo merkt ze op.

Uitspraken en visies zoals dit hebben er volgens de studenten toe bijgedragen dat Stock “transfobie” heeft “geïnstitutionaliseerd“. Afgelopen zomer verscheen een nieuwe publicatie van de hand van Stock: “Material Girls. Why reality matter for feminism“, waarin ze te kennen geeft dat vrouwenfaciliteiten niet moeten openstaan voor een man die zich vrouw voelt. Na deze publicatie staken er meteen weer bedreigingen en protesten de kop op.

Stock is zelf ook een feministe en reageert aangeslagen op de beschuldigingen: “Het is geen haat om louter de waarheid te bespreken. Ik ken de transgender gemeenschap goed en ik hou ervan”

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Stock gebukt gaat onder tal van beschuldigingen en (doods)bedreigingen. In 2018 uitte ze zich sterk tegen de wetwijziging waarmee mensen zonder medische verklaring, zich kunnen identificeren met het geslacht waar ze zelf aansluiting bij voelen. Als reactie hierop ondertekenden bijna 600 academici een openbare brief waarin ze vonden dat Stock te ver ging met haar opvattingen.

Onderwijsvakbond

De studenten die de eis tot ontslag op tafel leggen, krijgen bijval en steun van de onderwijs vakbond. Volgens de vakbond moet de universiteit “een duidelijk en krachtig standpunt tegen transfobie in Sussex innemen” en is “een onderzoek naar de geïnstitutionaliseerde transfobie” nodig. De universiteit wijst de oproep tot onderzoek echter wel af. “We hebben gehandeld – en zullen blijven handelen – krachtig en snel om pesten en intimidatie aan te pakken, om het fundamentele principe van academische vrijheid te verdedigen, om onze gemeenschap te ondersteunen en ons werk aan gelijkheid, diversiteit en inclusie te blijven bevorderen. We vinden het belangrijk om deze balans goed te krijgen”, zo zegt de woordvoerder.

Toch staat Stock niet alleen. Donderdagochtend werd een verklaring van steun de wereld ingestuurd. Collega’s en studenten vanuit heel Groot-Brittannië verklaren hun steun aan Stock en wijzen de houding van demonstranten af. De verklaring werd al 1300 keer ondertekend.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

9 gedachten over “Groot-Brittannië: studenten en onderwijsvakbond roepen op tot ontslag van “transfobe” professor”

  1. Omgebouwden worden het nieuwe normaal. De wereld wordt gek(ker). Een professor die een andere mening heeft wordt op de brandstapel gelegd. Waar eindigt dit? De vraag stellen is ze beantwoorden.

  2. ““Als een man zich vrouw voelt, maakt dat zijn biologische sekse niet ongedaan”, zo merkt ze op.”
    Daar is ze dus fout aangezien de biologische identiteit ook gevormd wordt in de hersenen onder invloed van hormonen. Kennis is begrijpen.

  3. Welke “fobie” men ook heeft: dit is daarom geen “haat”. Veelal wordt dit verward met elkaar. Een xenofoob heeft angst van vreemdelingen maar haat ze daarom niet noodzakelijk, het kan maar dat is niet noodzakelijk ook zo. En sedert wanneer is schrik hebben van iets strafbaar? Maar ja, als men maar met verwijten kan gooien de dag van vandaag naar alles wat niet in het politiek correcte kraam past.

  4. Ik zou mevrouw Stock aanraden om een #MeToo oproepen, want u wordt lastiggevallen door woke-people, die de waarheid niet aankunnen. Man is een man, vrouw is een vrouw, de enige X-personen van nature zijn hermafrodieten (tweeslachtig). Al de rest is …???

  5. Je probleem is niet wetenschappelijk maar psychologisch. Je wil niet dat er een norm is – als in normaal – omdat er dan mensen zijn die buiten de norm vallen en die zich gekwetst zouden kunnen voelen. Ontkennen dat er een norm is, vanuit moreel ideologische principes, is net antiwetenschappelijk. Uiteraard horen mensen met een knoert van een handicap – zoals genderdysforie – er ook bij. Maar om hen dat bij te brengen is het niet nodig om de fysieke werkelijkheid te ontkennen.

  6. “Als een man zich vrouw voelt, maakt dat zijn biologische sekse niet ongedaan” Ik deel deze mening voor 100%. Alle hormonengebruik en snij- en oplapwerk ten spijt, de mensheid is NIET in staat van een mannenlichaam een vrouwenlichaam te maken en vice versa. Wie dit gelooft maakt zichzelf wat wijs. Het getuigt ook van een soort grootheidswaanzin wat betreft de mogelijkheden van de mensheid. Al lijken sommige omgebouwden uiterlijk, met wisselend succes, op wat ze willen zijn of zijn, ze zijn het lichamelijk niet. Dit is gewoon de realiteit, niets meer en niets minder. Aan de LGBTQ+-sekte, dring jullie religie niet op aan diegene die niet willen meegaan in jullie waanideeën.

Plaats een reactie

Delen