Uncategorized

Het scheermes van Ockham: “De eenvoudigste verklaring is meestal de juiste”

Jurgen Ceder

Willem van Ockham, een Franciscaan uit de 14de eeuw, haalde zijn wijsheid eigenlijk bij Aristoteles, maar zijn naam is nu synoniem geworden van wat ook het “spaarzaamheidsprincipe” wordt genoemd: de verklaring met het minste aannames is meestal de juiste.

Stel: je komt je huis binnen en het licht in de hal werkt niet. Je gaat naar de keuken en de woonkamer en ook daar doen de lichtknoppen niets. Het is mogelijk dat alle drie de lampen tegelijk defect zijn geraakt. De paranoïde denker kan ook overwegen dat de lichten onklaar zijn gemaakt door dieven die klaar staan hem in het donker te overvallen. De meest waarschijnlijke uitleg vereist echter maar één voor de hand liggende veronderstelling: een zekering is uitgevallen. Dat is een toepassing van het scheermes (een instrument om dingen weg te snijden) van Ockham.

9/11

In september gaven we een overzicht van de verschillende complottheorieën die over de aanslagen van 9/11 de ronde doen, met een uitleg waarom die onzin zijn. Het scheermes van Ockham volstaat al als wapen tegen samenzweringsdenken. Ofwel zijn die aanslagen gepleegd door een reeds gekende islamitische terreurgroep, die al eerder aanslagen op Amerikaanse doelwitten had gepleegd en die ook de aanslag heeft opgeëist. Ofwel zijn de aanslagen beraamd door de Amerikaanse overheid, heeft die ongemerkt dynamietladingen laten aanbrengen in het WTC, zijn hologrammen van vliegtuigen geprojecteerd op de torens nadat de passagiers van de vliegtuigen al stiekem waren vermoord, werden wanhopige telefoongesprekken tussen enkele passagiers en hun verwanten nagebootst, gaf men Bin Laden veel geld om de aanslagen op te eisen, was het iemand anders die tien jaar later werd vermoord in Pakistan, houden de honderden mensen die nodig waren om het complot uit te voeren al twintig jaar hun mond en hebben latere Democratische presidenten het complot van de Republikein Bush ingedekt, allemaal om hiermee een excuus te krijgen om een straatarm land zonder bodemrijkdommen binnen te vallen, om het twintig jaar later zonder resultaat en na massaal geldverlies weer te verlaten. Het scheermes van Ockham kan u helpen tussen die twee verklaringen te kiezen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Jurist Jurgen Ceder (°1963, Aalst) nam enkele jaren geleden als eresenator afstand van de Belgische politiek om zich toe te leggen op het vaderschap. Vanuit die hoedanigheid overschouwt hij als analist de grote gewapende en culturele conflicten waar de wereld vandaag mee te kampen heeft.

1 gedachte over “Het scheermes van Ockham: “De eenvoudigste verklaring is meestal de juiste””

  1. Inderdaad, het is ondenkbaar dat die brave moslims ooit een terreuraanslag zouden plegen. Die belachelijke hypothese kunnen we bijgevolg met een gerust gemoed wegsnijden. Het moet dus wel een inside job zijn geweest.

Plaats een reactie

Delen