(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Hoge Gezondheidsraad: “Kernuitstap kan tegen beperkte kostprijs”

Pieter Van Berkel

Volgens de Hoge Gezondheidsraad (HGR) voldoet de huidige techniek van kernenergie niet “aan de beginselen van duurzame ontwikkeling” op “ethisch, milieu- en gezondheidsvlak”. Ook stelt de raad dat de kernuitstap tegen “een relatief beperkte kostprijs, ook in termen van CO2-impact” kan gebeuren.

“Kernenergie kent haar eigen risico’s en werpt ernstige vragen op”, klinkt het in het advies dat door Belga werd ingekeken. Zo wordt onder meer gewezen op risico’s van kernafval, mogelijke ongevallen en terrorisme. “Een ernstig nucleair ongeval niet worden uitgesloten, zelfs niet in de beste kerncentrales”, aldus de HGR. België zou extra kwetsbaar zijn, omdat de kerncentrales vaak dicht bij grote steden en internationale verkeersaders liggen.

Ook nieuwe technologieën, zoals kleinere en veiligere reactoren, bieden volgens de HGR nog geen soelaas. “Ook al zouden deze ontwikkelingen toekomstperspectieven kunnen creëren, bieden deze reactoren hoe dan ook geen oplossing voor de huidige keuzes die België tegen 2035 moet maken”, klinkt het. Volgens de HGR voldoet de huidige vorm van kernenergie “niet aan de beginselen van duurzame ontwikkeling”.

Ook zou de kernuitstap volgens de raad “tegen een relatief beperkte kostprijs, ook in termen van CO2-impact” kunnen. “Er zijn argumenten voor en tegen de eventuele verlenging van twee kernreactoren na 2025”, klinkt het nog. “Elke optie houdt risico’s in, die weliswaar van verschillende aard zijn en verschillende implicaties hebben op economisch en ethisch vlak, op het vlak van de energievoorzieningszekerheid, van het leefmilieu en van de volksgezondheid.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

11 gedachten over “Hoge Gezondheidsraad: “Kernuitstap kan tegen beperkte kostprijs””

  1. Kan er eens iemand uitvogelen door wie die HGR bemand wordt. Wat hebben die uiteindelijk met de productie van elektriciteit te maken. Laat dat nu toch TOEVALLIG in de kaart van de groenen spelen. Die HGR weet zelfs wat de kostprijs is van het sluiten van de kerncentrales. De tijd dat iedereen die overschatte onnozelaars gelooft is al even voorbij. Er zitten nogal wat linkse rakkers in de ambtenarij omdat weinig werken en verantwoordelijkheid en goed verdienen hun voornaamste doel is.

  2. als Vlaanderen er een nieuwe zou bouwen, maken ze het toch zo duur dat er geen voordelen meer aan zijn, kijk naar Finland waar de prijs verdrievoudigde, misschien stelden die adviesraden aan voor speciale bouwproblemen, zoals betonfobie van de bouwvakkers.

  3. Zie wie in deze raad zit en je weet genoeg. Geen nucleaire experts, geen energie experts, enkel linkse personen. Blijkbaar worden ze wel zenuwachtig nu experts wereldwijd inclusief IPCC kernenergie wel oplossing vinden voor klimaatprobleem. Dat zou dodelijk zijn voor hun verborgen agenda om vrije markt kapot te maken.

  4. Een ander thema is , wie besliste de sluiting van de kerncentrales ? Bij de vorming van de regering Verhofstadt in 1999 hadden zij net als nu met Vivaldi geen meerderheid zonder Agalev (groen) . Als pasmunt heeft groen toen de sluiting afgedwongen. Waarom willen wij gascentrales zetten als zoals nu 40% van onze stroom opgewekt kan worden via de kerncentrales ? Verstraeten neemt een ideologische beslissing niet in ons belang.

  5. “ethisch, milieu- en gezondheidsvlak”. Kernenergie doodgebliksemd in drie woorden en pas op door een HOGE gezondheidsraad . Je voelt je zo rechtstreeks in de hel komen met die ethiek – te biechten gaan helpt niet meer – bij de katholiekenhebbenze nog één roeping per jaar – die zal werk hebben met dat zondigen om geen kou te krijgen . Het klimaat zit waarschijnlijk in dat milieu dat gebruikt men om geleerd te doen en de domme vlaming te overtuigen van het grote gelijk. Die gezondheid is al naar de bliksem door corona dat noch de wetenschap noch de politici , noch de hoge raad getemd krijgen . En intussen is het einde van de wereld voorspeld – maak jullie testament want het gaat er zeker komen over 1,75 miljard jaar .

  6. Extract activiteiten-verslag:

    Men kan geen expert zijn zonder belangen
    te hebben.
    • Er is een verschil tussen belangen en belangen-
    conflicten.
    • De experten dienen hun belangen trans-
    parant en publiek aan te geven.
    • Niet de expert maar iemand anders dient
    te oordelen of een belang een potentieel
    conflict is.
    • Het is niet genoeg een potentieel conflict
    vast te stellen, conflicten moeten ook
    beheerd worden.
    • Wanneer een advies wordt afgeleverd en
    gepubliceerd, is transparantie nodig rond
    de belangen en potentiële conflicten”

  7. Het gezond verstand is ver zoek in dit land, en meer armoede en ellende zal het resultaat zijn, door een minderheid die enkel aan zichzelf denkt, en geen negatieve gevolgen van hun beslissing zullen ondervinden. Integendeel, voorkennis werkt zoals in het verleden bewezen!

Plaats een reactie

Delen