IS-bruid Jennifer W. en haar advocaat. (Beeld: Twitter)

IS-bruid Jennifer W. en haar advocaat. (Beeld: Twitter)

Uncategorized

IS-bruid veroordeeld tot 10 jaar cel

Damien Segers

Maandag werd de teruggekeerde IS-bruid Jennifer W. veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De rechtbank in München bevond haar schuldig aan lidmaatschap van een terroristische organisatie in het buitenland. Het openbaar ministerie had levenslange opsluiting gevorderd. Dat meldt de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

In een terreurproces is het ex-lid van de terreurgroep Islamitische Staat veroordeeld tot tien jaar cel. Naast lidmaatschap van IS veroordeelde de rechter haar voor medeplichtigheid aan poging tot moord, poging tot oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

De jonge vrouw leek geschokt door het vonnis. Nadat rechter Joachim Baier het besluit uitlegde, keek ze wanhopig naar haar advocaat en naar het plafond van het gerechtsgebouw.

Het openbaar ministerie had de 30-jarige vrouw ervan beschuldigd lid te zijn geweest van Islamitische Staat in Irak. Ze keek toe hoe haar toenmalige echtgenoot een klein Yazidi-meisje op een binnenplaats in de brandende middagzon aan de ketting legde en haar achterliet om van de dorst te sterven. Het kind was “weerloos en hulpeloos blootgesteld aan de situatie“, zei rechter Baier. De beschuldigde had “er van meet af aan rekening mee moeten houden dat het kind, dat vastgebonden lag in de hitte van de zon, in levensgevaar was“. Zij had echter niets ondernomen om het meisje te helpen, hoewel dit volgens Justitie “mogelijk en redelijk” was. De rechtbank was er ook van overtuigd dat de IS-bruid later dreigde de moeder van het meisje neer te schieten toen zij om haar kind huilde, indien ze niet ophield.

Levenslang geëist

Oorspronkelijk klaagde het Openbaar Ministerie Jennifer W. aan voor moord en oorlogsmisdaden. Haar ex-man staat hiervoor terecht in Frankfurt. Het federaal parket had levenslang geëist voor de vrouw. De verdediging daarentegen bepleitte een maximumstraf van twee jaar.

De verdachte was op de hoogte van de doelstellingen en daden van IS toen zij naar Irak vertrok om zich aan te sluiten, benadrukte de rechtbank. De IS-bruid en echtgenoot hadden de moeder van het vermoorde meisje als huisslavin uitgebuit. Ze werd dagelijks geslagen. Met haar IS-lidmaatschap steunde de vrouw de “Vernietiging van de Yazidi-religie” en de “onderwerping van het Yazidi-volk” eindigde de rechter.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

6 gedachten over “IS-bruid veroordeeld tot 10 jaar cel”

Plaats een reactie

Delen