Foto Shutterstock.

Foto Shutterstock.

Uncategorized

Islamitische Staat pleegt nieuwe aanslag op taliban in Afghanistan

Ruben Notteboom

Terroristen van de Islamitische Staat hebben vrijdag opnieuw een aanslag gepleegd op de taliban. Deze keer vond de aanslag plaats in de noordelijke provincie Parvan in Afghanistan.

Volgens een woordvoerder van de taliban zijn er vijf talibanmilitanten om het leven gekomen in een explosie in Charikar, de provinciehoofdstad van Parvan. Uit wraak hebben de taliban een schuilplaats van IS verwoest. Er werden ook twee IS-strijders opgepakt.

IS-K een doorn in het oog van de taliban

Het is niet de eerste aanslag op de taliban uitgevoerd door IS. Woensdag nog raakten drie talibanmilitanten gewond na een explosie in de oostelijke provincie Kunar. Die aanval werd nog niet opgeëist, maar een reeks andere recente aanvallen op de taliban werden wel al geclaimd door IS. Sinds 2015 is IS-K zeer actief.

De Islamitische Staat en de taliban lijken op het eerste zicht natuurlijke bondgenoten, maar schijn bedriegt. De Islamitische Staat wil een kalifaat oprichten dat zich over meerdere landen strekt. De taliban focussen zich enkel op Afghanistan en willen een soeverein, onafhankelijk Afghanistan.

Schijnbaar natuurlijke bondgenoten, maar dodelijke vijanden

Hoewel beide organisaties een natie willen die opgebouwd is op de principes van de Sharia en beide organisaties een afkeer hebben tegen Westerse en democratische waarden, botsen hun geopolitieke doelen. Daarom bestrijden de twee groepen elkaar actief.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

8 gedachten over “Islamitische Staat pleegt nieuwe aanslag op taliban in Afghanistan”

  1. De vriend van mijn vijand is ook mijn vijand. Kan het Westen daar geen extra wapens droppen of doneren? Dat ze dan elkaar maar uitmoorden. Hoe een terroristisch probleem zichzelf oplost. En hopelijk vernietigd. Amen

  2. Zo lossen de problemen zichzelf op. N u de volgende generatie nog toegang geven tot een ongecensureerd internet en dat probleem is van de baan. Zelfdestructie noemt dit.

  3. Op het Forum in Rome staan twee bogen: Titus en Settimius Severus. De eerste gebouwd na de verwoesting van de 2de tempel van Jerusalem, en heeft alle problemen opgelost in het Midden Oosten. De 2de na de overwinning over de Parthen …. een volkje van tribale stammen in het Oosten die probeerden het gezag van Rome te ondermijnen. Ze hadden rond het jaar 210 een militia opgericht tussen stammen van ongeveer 1 miljoen strijders tegen Rome. De Romeinse senaat heeft een vast leger van 200 000 man gestuurd, goed getraind en veteranen. Maar wat doen 200 000 tegen 1 miljoen? De goede oude techniek van Julius Cesaer gaf het antwoord: Divide et Impera: Verdeel en heers. Zo, Romeinen aangekomen namen kontakt met één van de stamhoofden, preisend hem in de hemel, zijnde een goede generaal en vroegen of hij voor hun wou werken. Rome betaalde veel beter. Het kontrakt moest geheim blijven want andere stamhoofden zouden jalours kunnen worden. De volgende dag gingen de romeinen naar een ander stamhoofd, zeggende: “dat is jullie medestrijder, heb je gezien voor hoeveel geld hij bij ons generaal wordt?” Dit veroorzaakte de oorlog tussen de stamhoofden. Het was de eerste dag en het was Goed! 900 000 overgeblevenen. Tweede dag, zelfde spel. Einde tweede dag: het was zéér goed: 800 000 overgebleven. Ze bleven elkaar vermoorden tot er maar 150 000 overgebleven waren. Ja, nu, het was tijd dat de Romeinen binnenvielden: het einde van de Parthen. Wie zijn de Parthen vandaag? Simpel: Iran, Irak, Afganisthan. De bogen op het Romeinse Forum zeggen ons dat de Romeinen alle problemen opgelost hebben in het Midden Oosten en Iran, Irak en Afganisthan. Waar zijn de problemen nu? En dan de ironie van de geschiedenis: Jaren geleden heeft het westen geld gegeven aan de Taliban om te gaan vechten tegen de Russen. Dan hebben we geld gegeven aan de Ayatholla Komheini om het regime van de Sjah Palevi en zijn vrouw Soraya omver te werpen. En dat nadat we geld gegeven hebben aan de Sjah Palevi. … Nihil novi sub sole, niets nieuws onder de zon.

Plaats een reactie

Delen