Boerenbond stapt naar Grondwettelijk Hof als stikstofdecreet gestemd wordt: “Ronduit onwettige en onrechtvaardige elementen”

Lode Ceyssens van Boerenbond. Photonews

Uncategorized

Jan Jambon (N-VA): “We zullen het communautaire gaspedaal induwen”

Anton Schelfaut

Jan Jambon (N-VA) maakt zich sterk dat hij als Vlaams minister-president stappen wil en kan zetten richting Vlaamse onafhankelijkheid. “We zúllen het communautaire gaspedaal induwen”, belooft hij in een interview met De Zondag.

De N-VA viert dit weekend haar twintigste verjaardag. De analyse luidt dat de partij onvoldoende gerealiseerd heeft, vooral communautair, in verhouding tot haar stemmenaantal. “Ik zal niet ontkennen dat we veel stemmen behaald hebben. Maar helaas nooit een tweederdemeerderheid, wat nodig is voor een staatshervorming”, aldus Jambon. “Ik ben deels akkoord met de analyse. Zonder N-VA was er geen zesde staatshervorming, hoe slecht die ook is. Dat de PS vandaag wil nadenken over een ander België, is dankzij onze invloed. Maar oké: de grote afspraak met de geschiedenis moet nog komen. In 2024 krijgen we een nieuwe kans. Die moeten we grijpen.”

“We moeten ten eerste daadkracht tonen”, zo tekent de N-VA’er de weg naar Vlaamse onafhankelijkheid. “Wat Vlaanderen zelf doet, doet het beter. Dat is onze plicht. Ten tweede kan ik dialogeren met andere regeringen en hen overtuigen om stappen te zetten. Maar zelf bevoegdheden overhevelen, kan ik helaas niet.”

Volgens Jambon moet de federale regering in Vlaanderen een ander arbeidsmarktbeleid voeren dan in Wallonië. “Onze vraag ligt op tafel. We hebben 29 maatregelen voorgesteld. Ik wacht op een antwoord. Het zou een win-win zijn. Ook Open VLD en CD&V zijn ervan overtuigd.”

Jambon meent dat de vervroegde uittreding haaks staat op wat Vlaanderen nodig heeft, “want onze arbeidsmarkt schreeuwt om extra krachten”. “Als Wallonië dat wil invoeren, geen probleem, maar wij niet. Als de federale regering slim is, gaat ze in op onze vraag. Als Vlaanderen tachtig procent tewerkstelling bereikt, zal ook het Belgische cijfer stijgen”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

20 gedachten over “Jan Jambon (N-VA): “We zullen het communautaire gaspedaal induwen””

  1. Cadeau voor open Bld en CDnV die met plezier nog wat kiezers naar VB zullen laten vertrekken! Gevaarlijke uitspraak die snel terug zal keren dankzij de onbetrouwbare partners in de Vlaamse regering… MAAR hiermee is de kans op een regering VB-NVA weer wat dichterbij! Gezien de VIVALDI leden weer bij elkaar zullen kruipen, zal NVA geen andere keuze hebben. Als deze minipartijen uiteraard nog zullen bestaan?

  2. Gebakken lucht zoals alles dat Jambon al geventileerd heeft .Nu zo praten opdat de mensen hun toch zouden bedenken .Het volk is die loze beloftes moe NVA heeft kansen genoeg gehad .Ofwel hervormt de partij en stappen er een deel linkse dweilen op. Die oude generatie moet eruit inclusief Jambon die is toch niets waard .Iedereen kan achter de muur schreeuwen

  3. Sterke Jan (sic) heeft gesproken. Hoe kan je Vlaamse onafhankelijkheid promoten als je weigert samen te werken met een echte Vlaams Nationalistische partij. De geschiedenis leert mij dat vertrouwen in de NVA berust op naïviteit.

  4. Ik geloof Jambon en zijn N-VA niet meer, te veel gemiste kansen. Ik blijf het tot vervelens toe schrijven: ik noem hem (sinds2006) niet voor niets: de verhaaltjes verteller uit Brasschaat.

  5. Gaat jan Jambon akkoord om zijn propaganda te koppelen met prestatienormen? Dwz., indien geen communautaire resultaten binnen de 12 maanden dan geeft Jan Jambon (N-VA) zijn ontslag in als minister-president in oktober 2022.

  6. Als het uit de mond van een NV-A’er komt, lees dan het omgekeerde.
    Het confederalisme dat zij voorstellen zal de Vlaamse belastingbetaler nog verder uitpersen ten voordele van het Waalse profetariaat!
    Waar onze vriend uit het zuiden onbeperkt zal kunnen blijven genieten van een uitkering en daarbij behorende pensioen, zal de Vlaming na 6 maanden werkloosheid terugvallen op niets en zal hij tot zijn 75 jaar mogen werken voor een van de laagste pensioenen van Europa.
    En de miljardentransfers zullen rijkelijjk blijven vloeien, zolang onze NV-A’ers maar aan de vetpotten kunnen blijven zitten.
    Die verkopen hun eigen kinderen nog voor een postje.

  7. Kan dan best eens met zijn voorganger gaan spreken, die er een andere mening heeft. Vlaamse onafhankelijkheid? Met wie? CD&V en VLD die samen heulen in de federale regering onder het bewind van De Croo, de meest belgicist ooit geweest. Wanneer deze partijen een Vlaamse meerderheid kunnen vormen zonder NVA in het Vlaams parlement zullen ze dit ook doen. Nu worden ze alleen tegengehouden door het VB. Hoe dan ook zonder het bestaan van het VB bestaat er geen NVA!

  8. Jambon kan beter eerst eens overleggen met nva heerser de wever voor hij nog belachelijke uitspraken doet over een onafhankelijk vlaanderen. Bdw wil immers geen onafhankelijkheid meer maar samengaan met Nederland.
    Vlaanderen als “de zuiderse nederlanden”. Oops…het valse voorwendsel van onafhankelijkheid om weer vlaamse kiezers erin te luizen zoals bij de vorige verkiezingen met de leugen van afschaffing van de transfers kan niet meer gebruikt worden, die haring braadt niet meer.
    Misschien kunnen ze nu komen met de afschaffing van de tijdelijke, onwettige corona noodmaatregelen na anderhalf jaar stilzwijgend toestemmen als oppositie om terug aan de macht proberen te geraken bij de verkiezingen??

  9. NVA ??? alles gewoon gebakken lucht heel die liegende anti Vlaamse partij! ondergeschikt aan vld CDenV etc! NVA is en zal altijd extreem links zijn, volop leugens en bedriegende verkondigingen

  10. Verkeerde redenering. Vlaams gezinden moeten een cordon leggen rond partijen die Vlaamse autonomie bestrijden en haat zaaien tegen de Vlaams nationalisten. Vlamingen moeten de rangen sluiten in het belang van de Vlaamse gemeenschap en Vlaanderen. Het is niet vereist om Vlaams nationalist te zijn en loyaal te blijven met de Vlaamse zaak/Gemeenschap. Maar collaboratie met Vlamingenhaters als OVLD en Belgicisten als N-VA werkt contraproductief.

  11. Sinds BDW samenwerkt met de Voorhuiden in Antwerpen (Wat hij nóóit zou doen, weet u nog?) geloof ik van die hele N-VA bende niets meer. Hij ging ook nóóit samenwerken met de PS maar een magere k*nt draait blijkbaar gemakkelijker dan een dikke. De N-VA is dus toch de collaboratiepartij waarvoor ze altijd versleten werd.

  12. overduidelijk, volgens de VB’ers is de NVA totaal ongeloofwaardig, waarom dan geen andere partij opvrijen? Maar welke? Ja welke? Is het daarom dat ze eisen dat een totaal ongeloofwaardige partij met hen moet samenwerken? Beetje raar, vindt je niet?

  13. Het is te laat, Jan. “We zullen …” wordt niet meer serieus genomen. Daden, échte acties die leiden naar een onafhankelijk Vlaanderen, dát willen we zien

Plaats een reactie

Delen