Premier Alexander De Croo (Photonews)

Premier Alexander De Croo (Photonews)

Uncategorized

Kernkabinet bereikt begrotingsakkoord

Pieter Van Berkel

Het kernkabinet heeft dinsdagmorgen finaal een begrotingsakkoord bereikt. Dat bevestigt de woordvoerder van premier Alexander De Croo (Open Vld).

De onderhandelaars waren laat in de nacht uit elkaar gegaan zonder akkoord, maar bereikten vanmorgen alsnog een akkoord. Naar verluidt zou de PS een tijdlang niet akkoord zijn met enkele punten, zoals sancties voor werklozen die niet willen ingaan op een aanbod voor een knelpuntberoep, maar ook de nulbijdrage voor de eerste aanwervingen en het nachtwerk in de e-commerce.

We hebben steeds gezegd dat we geen grote voorstanders van dat nachtwerk waren. We staan voor een evenwicht tussen werk en privé, en voor kwaliteitsvolle jobs”, zei PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne. Volgens hem was er geen blokkering, maar vroeg hij om “verduidelijkingen”.

Intussen geraakten ook enkele punten uit het akkoord bekend. Zo zullen langdurig zieken na 10 weken uitgenodigd worden om een vragenlijst in te vullen. Als zij weigeren kunnen ze 2,5 procent van hun ziekte-uitkering verliezen. Bedrijven met meer dan 50 werknemers moeten aantonen dat ze voldoende doen om deze langdurig zieken te re-integreren. Ook hoeft wie één dag ziek is drie keer per jaar geen doktersbriefje meer voor te leggen.

De discussie over de vierdaagse werkweek komt op het bord van de sociale partners. Ook het gunstregime voor topsporters wordt aangepast. Zij zullen meer sociale bijdragen moeten leveren.

Er komt ook een nieuwe vliegtaks voor korte vluchten van minder dan 500 kilometer. Daarnaast neemt de regering ook maatregelen in een poging om de energiefactuur te verlagen. Het sociale tarief wordt elke maand verlengd. Wie recht heeft op het sociale tarief krijgt eenmalig 80 euro korting.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

6 gedachten over “Kernkabinet bereikt begrotingsakkoord”

  1. Wat is de sanctie voor langdurige werklozen die weigeren te werken? Waarom wordt de factuur van de sociaal gevallen weer eens gepresenteerd aan de middenklasse? Het verlies van 2,5 % van hun ziekte-uitkering. Wat een stok achter de deur. NOT

  2. Waarom moeten langdurig zieken zo hard aangepakt worden? Alsof je ernstig ziek wordt voor het plezier….Er zijn ergere vormen van profitariaat in de politiek bijvoorbeeld en daar wordt niets aan gedaan.

  3. En 30 euro, sorry, zilverlingen, om de stijgende energieprijzen te compenseren.
    De waarde van Vivaldi is hiermee bepaald.
    Incompetente Freya, Turtelboom en Tommelein die de zonnepanelen onrendabel maakten.
    Vande Lanotte die zijn failliete windmolens verpatste met belastinggeld.
    Dezelfde ‘Keizer Zero’ die de btw naar 6% verlaagde om een indexsprong te vermijden doet nu zijn (Vanden)broek af om de btw niet meer tot 6% te verlagen.
    Vivaldi’s waarde: 30 zilverlingen…
    “They’re back bitches”, zou Connard Castaar zeggen.

Plaats een reactie

Delen