De Wetstraat. Foto Shutterstock.

De Wetstraat. Foto Shutterstock.

Binnenland politiek

Khattabi tegen Demir: “Verscherp uw klimaatambities of Vlaanderen ondergaat hetzelfde Waalse lot”

Ruben Notteboom

Federaal minister van Leefmilieu en Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) roept haar Vlaamse collega Zuhal Demir (N-VA) op om meer te doen tegen de klimaatverandering en opwarming van de aarde. Dat deed ze in de aanloop naar de COP26 eind deze maand, dat plaats zal vinden in het Schotse Glasgow. Minister Khattabi maakte donderdag bekend dat ze er samen met premier Alexander De Croo (Open Vld) naartoe gaat.

De federale overheid moet vrijdag alle ambities en engagementen op tafel leggen en goedkeuren voor het federale klimaatbeleid van de komende 10 jaar. Zo wil men de uitstoot van broeikasgassen met 55% verminderen.

Nationaal plan moet klaar voor COP26

De onderhandelingen tussen de gewesten bouwen voort op de zogenaamde Burden Sharing, de lastenverdeling. Die lastenverdeling werd vastgelegd in het verdrag van 2015 dat liep tot 2020. De onderhandelingen moeten leiden tot een voltooid en afgewerkt nationaal plan dat op de COP26 moet worden voorgesteld.

Maar de onderhandelingen tussen de gewesten worden voortgezet over een “Burden Sharing” (lastenverdeling) om de vorige overeenkomst – die dateert van eind 2015 en betrekking had op de periode 2013-2020 – te actualiseren, en dat om een nationaal plan te voltooien dat op de COP26 moet worden voorgelegd.

Khattabi waarschuwt Vlaanderen: “Verscherp klimaatambities of wat in Wallonië gebeurd is, zal bij jullie ook gebeuren”

“Er zijn besprekingen gaande onder het voorzitterschap van Wallonië en de Waalse minister van Klimaat en Energie, Philippe Henry (Ecolo)”, zei Khattabi tijdens een interview op RTBF. “De onderhandelingen zullen tot op het laatste moment doorgaan”, voegde de minister eraan toe. Ze roept Vlaanderen en de Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA- op om de klimaatambities te verhogen.

“Als mevrouw Demir blijft vertragen en haar bedrijven niet steunt bij de transitie, bestaat het risico dat ze (in Vlaanderen) een beetje zien wat er is gebeurd in Wallonië, dat economisch te lijden heeft gehad na de sluiting van zware industrieën, zoals mijnbouw en metallurgie”, zei ze. “Het risico voor Vlaanderen is vandaag hetzelfde”, aldus minister Khattabi.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

21 gedachten over “Khattabi tegen Demir: “Verscherp uw klimaatambities of Vlaanderen ondergaat hetzelfde Waalse lot””

  1. We hebben de zure regen overleefd, het gat in de ozonlaag en de andere groene verzinsels.
    Het overleven van Vivaldi en gifgroene Kattepis/Khattabi zal net iets moeilijker zijn. Maar tegen 2024 of hopelijk vroeger zijn we er ook vanaf. Dan staat Mallexander opnieuw in zijn blootje en ecolo op de composthoop, inclusief Waals haantje Magnette-trompette.

  2. Waar maakt Kathabi zich zorgen over? Dat de geldstroom van Vlaanderen naar Wallonië gaat opdrogen? Zonder industrie, bedrijven, geen welvaart. Dat zouden ze ook pukkelkop Anuna eens mogen duidelijk maken.

  3. Hoe kun je nu zo onnozel zijn om te denken dat het wat verder beperken van de CO2 – uitstoot in ons klein stukje van de wereld een rechtstreekse invloed heeft op het klimaat en overstromingen zal voorkomen. Hier is echt sprake van klimaathysterie!!

  4. Khattabi die een N-VA-collega provoceert. Niets nieuws onder de zon… Federale en Waalse beloftepercentages versus Vlaamse en realistische (en dus lagere) berekende percentages met inspanningsverbintenis.

  5. Door nog meer zonnepanelen windmolens en elektrische auto en fietsen? Dat gaat helpen?
    Misschien gaat de CO2 wel naar beneden, maar gaat dan de temperatuur minder snel stijgen ? Niemand weet het.
    Wel is zeker dat er door die ‘groene’ technologiëen het milieu sterk aan het vervuilen zijn door het opdelven van zeldzame materialen. Het klimaat redden door het milieu en natuur te vernietigen is niet de oplossing.

  6. Dit klinkt als een regelrechte oorlogsverklaring. Overal waar die extremisten komen willen zij anderen buiten, in dit geval de Vlaamse industrie. Stop met discussiëren, en smijt de Kathabi’s en Kaouakibi’s en alle andere Zweden buiten.

  7. Ze maakt zich geen zorgen over de Vlaamse economie ! Ze maakt zich zorgen dat dan de Vlaamse geldstromen naar Wallonië opdrogen, want ze kunnen nu al de broek niet ophouden zonder Vlaams geld !! Eerst de bedrijven kapot staken en dan komen janken dat er niet voldoende inkomsten zijn hoe hypocriet kan je zijn !! Ze spuwen steevast in de hand die hun voed , en dan nog een betuttelende vingertje !!

  8. Indrukwekkende hypocrisie !
    Onze politiek is erger dan slecht theater. En dat noemen ze onbeschaamd “democratie” ?

  9. In China plannen ze 9000 steenkoolcentrale, India 5000 en wij kou lijden en zwaar taksen betalen om hun te laten voort baggeren. Onze energiebedrijven verkocht en de enige CO2 neutrale atoom centrales verboden la me niet lachen. Benzine aan 1,9€ waar meer dan 1€ accijnzen en Btw opzitten, wij zijn slaven van een minderheidsregering die de hoogste belastingen van de wereld hebben tegenover een zeer matig functionerend staatsbest(a)l.En als kers op de taart mogen we het niet eens openbaar zeggen.

Plaats een reactie

Delen