Illustratieve Foto. Bron: Shutterstock.

Illustratieve Foto. Bron: Shutterstock.

Uncategorized

Klimaatconferentie COP26 wil 100 miljard dollar per jaar voor ontwikkelingslanden

Ruben Notteboom

De organisatoren van de internationale klimaatconferentie COP26 in het Schotse Glasgow willen 100 miljard dollar per jaar op tafel zien om ontwikkelingslanden te helpen. De rijke industrielanden, zoals de Europese landen, doen volgens COP26 nog onvoldoende.

Met het geld hoopt de klimaatconferentie de ontwikkelingslanden groener te maken om zo de klimaatverandering tegen te gaan. Het bedrag inzamelen zal pas haalbaar zijn tegen 2023, wat drie jaar later is dan voorzien.

100 miljard per jaar

De meest recente analyse van de financiële toezeggingen doet vermoeden dat het streefcijfer in 2023 zal worden gehaald en in de daaropvolgende jaren zal worden overschreden”, aldus het rapport gepubliceerd door het Britse voorzitterschap, zes dagen voor de start van de conferentie.

In 2009 hadden verschillende landen tijdens de klimaatconferentie van Kopenhagen de belofte gemaakt om tegen 2020 100 miljard dollar per jaar aan ontwikkelingslanden te geven, maar dat lukt nog lang niet. In 2019 liep de steun wel al op tot 76,6 dollar.

COP26 zal financiering ontwikkelingslanden hoog op de agenda plaatsen

“Hoewel de cijfers voor 2020 nog niet beschikbaar zijn, is de doelstelling zo goed als zeker niet gehaald”, zo gaf Alok Sharma, voorzitter van COP26, toe in een verklaring. COP26 zal van start gaan op 31 oktober. Financiering voor ontwikkelingslanden zal een belangrijk agendapunt worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

7 gedachten over “Klimaatconferentie COP26 wil 100 miljard dollar per jaar voor ontwikkelingslanden”

  1. De Zwitserse bankrekeningen van de leiders van die “arme landen” kunnen dan behoorlijk gespekt worden. Voor de medewerkers van NGO’s ter plaatse zijn er leuke seksuele avontuurtjes in het vooruitzicht.

  2. Het monopolie spel gaat verder. Geld drukken en dan is alles opgelost ! Is er nu niemand die eens komt uitleggen dat dit slecht gaat aflopen. Gaan we de toekomst van onze economie en welvaart laten afhangen van een bende hysterische klimaatfanaten ?

  3. Foert , “Ontwikkelingshulp” budgetten dienen in ONS eigen land aangewend ter armoedebestrijding van wie uit ONS eigen volk met een schamel pensioentje moet proberen te overleven.

  4. Inderdaad. Na 60 jaar “ontwikkelingshulp” en miljarden later staat de welvaart op hetzelfde peil als 60 jaar geleden. Enkel de bankrekeningen van hun leiders ( LOL ) zijn gestegen.

Plaats een reactie

Delen