Illustratieve foto Shutterstock.

Illustratieve foto Shutterstock.

Uncategorized

Klimaatmars in Brussel met meer dan 80 deelnemende organisaties

Ruben Notteboom

Meer dan 80 organisaties organiseren zondag een klimaatmars in Brussel. Door de Coronacrisis kon het anderhalf jaar niet, maar de organisatoren van #backtotheclimate willen de straat op. Dat is niet toevallig vandaag. De Europese top en de klimaattop in Glasgow gaan binnenkort namelijk van start.

Van 31 oktober tot 12 november vindt in Glasgow de klimaattop van de Verenigde Naties (COP26) plaats. Die top wil de klimaatinspanningen vergroten en doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs nastreven. De opwarming van de aarde moet beperkt worden tot 1,5 graden, wat volgens hen mogelijk is als we nu handelen.

Ambitieuze, solidaire en coherente maatregelen”

“De boodschap is simpel: wij vragen ambitieuze, solidaire en coherente maatregelen” legt Zanna Vanrenterghem, vicevoorzitter van de Klimaatcoalitie, uit. “We hebben nood aan een Belgische Green New Deal en we stellen meer dan 100 concrete oplossingen voor om dit te bewerkstelligen.”

De organisatoren maken zich zorgen over het extreme weer, de overstromingen, bosbranden, hittegolven… Er is volgens hen al te veel natuur verwoest en er zijn al te veel slachtoffers gevallen. Ze willen dat er meer actie ondernomen wordt om hieraan iets te doen.

Speeches voorzien na de mars

“Er is doortastend beleid nodig om de gevolgen maximaal te beperken, te beginnen bij de meest kwetsbaren”, zeggen ze. “Bovendien hebben de historische uitspraak van de Klimaatzaak en de publicatie van het nieuwe IPCC-rapport deze zomer een ongezien signaal gegeven om de oorzaken van klimaatverandering aan te pakken en het Belgische klimaatbeleid van koers te doen veranderen.”

 “De straffe klimaatacties van de voorbije jaren hebben de klimaatcrisis hoog op de politieke agenda geplaatst. Nu breekt de tijd aan voor politici om hun beloftes om te zetten in concrete actie”, aldus Zanna Vanrenterghem nog. De organisatoren vinden dat de Covid-19-pandemie extra bewijs is dat “diepgaande transformatie mogelijk en noodzakelijk is.”  

Klimaatmars met gratis openbaar vervoer in Brussel

Zondag vanaf 13 uur zullen de deelnemers zich verzamelen aan het station Brussel-Noord. Om 14 uur vertrekt de mars via de kleine ring, de Wetstraat en Schuman tot het Jubelpark. Daar zullen de deelnemers toegesproken worden door de Klimaatcoalitie, slachtoffers van de overstromingen in België en vrouwen van Sarayaku in Ecuador. De organisatie zegt dat een Covid Safe Ticket niet vereist is, maar mondmaskers zijn wel verplicht. Er worden tot 30.000 mensen verwacht.

Naast de 80 organisaties die deel uitmaken van de Klimaatcoalitie, hebben ook onder meer landbouworganisaties en scholen opgeroepen om deel te nemen aan de mars. BOS+ zal, net als in 2018, voor elke deelnemer aan de klimaatmars een vierkante meter bos aanplanten. MIVB, het Brusselse openbaar vervoer, biedt gratis bus-, tram- en metrovervoer aan voor alle deelnemers. De NMBS zet vier extra treinen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

9 gedachten over “Klimaatmars in Brussel met meer dan 80 deelnemende organisaties”

  1. Zolang ze niet tegen Corona of immigranten betogen. Hoeveel belastinggeld gaat die dag openbaar vervoer kosten? Waarom mag ik niet uitgaan op grote evenementen zonder safe ticket en dit wel? En tenslotte komt dat vierkanten metertje bos in België, ik denk het niet. Maar wel een gas centrale dankzij deze bende idioten. Ik ben nu al bang om mijn gasrekening voor de winter te zien…

  2. Als de minister van onderwijs niet ingrijpt tegen die komende vrijdagstaking ware het beter dat deze opstapt.
    Anderzijds, had die ‘waterwachter’ in Wallonië zijn werk gedaan, wat ware dan de schade geweest?

  3. Wauw , maar kan er van een grote opkomst gesproken worden , 25000 deelnemers van 80 organisaties dat is iets meer dan 300 man / vrouw en alles wat daar tussen zit per organisatie , als je het zo bekijkt is het maar pover , desalniettemin steun ik hun project ten volle van thuis uit .

  4. Als ik Anunatje goed heb begrepen op de Zevende dag is de ambitie vooral om de huidige maatschappij te verwerpen. Dat het klimaat al miljarden constant wijzigt is slechts een bijkomstigheid. Diegenen die betogen voor de klimaathysterie zijn ook de grote voorstanders van het uitsluiten uit de maatschappij van niet-gevaccineerden en andere ideeen dan de hunne.
    Het lijkt me dat heel deze beweging op dezelfde lijn mag worden gezet met de NWO.

  5. VRAAGJE : WàT zouden deze ( z.g.) “GROENE” jongeren van dé: ” bijna – ” & :” achterbank – generatie” zoal van HUN comfort, gemak en HUN luxe zoal willen opofferen en/of inboeten , ten bate van het milieu & de ( z.g.) ‘ duurzaamheid’ ?… Meer dan vermoedelijk NIETS ?…?

Plaats een reactie

Delen