Herbert Reul (Shutterstock & Wikimedia)

Herbert Reul (Shutterstock & Wikimedia)

Cultuuroorlog

Links-extremisten vallen huis van Duitse deelstaatminister aan

Damien Segers

Het huis van de Duitse deelstaatminister van Binnenlandse Zaken voor Noordrijn-Westfalen, Herbert Reul (CDU), is afgelopen zondagnamiddag aangevallen door gemaskerde personen. Het zou vermoedelijk gaan om links-extremisten. Zij zouden voorwerpen gegooid hebben en vuurwerk afgestoken op zijn privé-eigendom. Dat melden het conservatieve Duitse weekblad Junge Freiheit en de verantwoordelijke politiediensten.

Volgens de Duitse krant Bild zagen buren een zwaar rokend voorwerp in de tuin van de minister. Omstreeks 16u meldden zij een menigte van minstens 15 personen. De menigte scandeerde leuzen en hield spandoeken omhoog voor de woning van de politicus. Kort daarna vluchtte de groep de omringende bossen in. Er werden drie teams van honderd man ingezet om het aangrenzende bosgebied af te zoeken naar de voortvluchtigen. Tot laat in de avond cirkelde ook een helikopter boven Leichlingen, het dorp waar de minister woont.

Als hoofd van de politie staat Reul onder speciale bescherming van het bureau van de rijksrecherche. De hulpdiensten waren onmiddellijk ter plaatse. Wegens het gebruik van vuurwerk werd ook de brandweer opgeroepen. De minister van Binnenlandse Zaken was niet thuis op het tijdstip van het misdrijf.

De politie hield intussen kort een 31-jarige man aan, bekend om zijn linkse sympathieën. Het is nog onduidelijk of hij aan de aanval heeft deelgenomen.

Stijging extreemlinks geweld

De exacte redenen voor de aanval zijn nog onbekend. De politie sluit een verband met de geplande nieuwe samenscholingswet in Noordrijn-Westfalen niet uit. Deze wet had afgelopen zomer al geleid tot gewelddadige protesten van links-extremisten. De Duitse autoriteiten merken al langer een stijging op in extreemlinks geweld.

Intussen heeft de staatsveiligheidsdienst het onderzoek overgenomen.

Reul zelf gaf geen commentaar op het incident. Zijn ministerie verklaarde op maandag: “Plaatsen voor politiek debat in ons land zijn de democratische instellingen en vreedzaam protest op straat – geen illegale acties in privé-woningen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

5 gedachten over “Links-extremisten vallen huis van Duitse deelstaatminister aan”

Plaats een reactie

Delen