Domenico Lucano (Wikimedia)

Domenico Lucano (Wikimedia)

Uncategorized

Linkse burgemeester die Italiaans dorp openzette voor migranten krijgt 13 jaar cel

Carl Deconinck

Domenico Lucano werd in 2015 wereldwijd bekend toen hij zogenaamde vluchtelingen en migranten welkom heette in zijn dorp Riace. Officieel deed hij dit om de vergrijzing en leegloop van Riace tegen te gaan. Nu acht de rechtbank hem schuldig aan fraude, misbruik van zijn ambt en onregelmatigheden in het beheer van illegale immigratie.

De linkse Lucano was al altijd gekend als een mensenrechtenactivist, en in volle immigratiecrisis verwierf hij wereldfaam. Zijn pro-migratiebeleid kon indertijd op veel applaus rekenen van het establishment. Zo noemde de BBC hem “de redder van zijn dorp”, net zoals andere media. Hij eindigde ook derde in de lijst van beste burgemeester van de wereld in dat jaar. Fortune magazine plaatste hem op nummer 40 bij de grootste leiders van 2016. In 2017 won hij de internationale Dresden vredesprijs.

Het opgeblazen narratief werd echter snel doorprikt. Het gerecht kreeg hem in het vizier en verdacht hem van hulp bij clandestiene immigratie, het afsluiten van schijnhuwelijken en verstrekken van illegale identiteitskaarten. Hij zou zich ook ingelaten hebben met geldverduistering. Eerder beschuldigde men hem ervan een Nigeriaanse vrouw zonder verblijfsvergunning aan het Italiaans staatsburgerschap te hebben geholpen via een gearrangeerd huwelijk.

Vorige week werd hij veroordeeld voor fraude, verduistering, associatie met criminelen, valsheid in geschrifte en machtsmisbruik door het gerecht in Calabria. Hij kreeg daarvoor een gevangenisstraf van 13 jaar. Ook moet hij 500.000 euro subsidies terugbetalen aan de EU en de Italiaanse overheid. De rechter stond geen verzachtende omstandigheden toe, integendeel, de straf is bijna het dubbele van wat oorspronkelijk werd geëist.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

8 gedachten over “Linkse burgemeester die Italiaans dorp openzette voor migranten krijgt 13 jaar cel”

Plaats een reactie

Delen