Sadiq Khan - Afbeelding: Shutterstock

Sadiq Khan - Afbeelding: Shutterstock

Cultuuroorlog

Londen trekt 25.000 Britse Pond uit om straatnamen te “dekoloniseren”

Niels Geerinck

De burgemeester van Londen Sadiq Khan gaat zo’n 25.000 Britse Pond (29.546 euro) ter beschikking stellen, om straatnamen aan te passen. Volgens Khan moeten de straten in Londen “gedekoloniseerd” en “gediversifieerd” worden. Dat meldt de Telegraph.

Sadiq Khan wil dat de straatnamen van Londen meer “diversificatie” uitstralen. De burgemeester zet al sinds zijn aantreden sterk in op de zogenaamde “dekolonisatie” van de hoofdstad. Het nieuw project heet ‘Untold Stories’, het verwijst naar de vele vergeten verhalen in een diverse stad, zo zegt hij. “De diversiteit van Londen is de grootste kracht, maar veel te lang hebben de standbeelden, straatnamen en gebouwen van onze hoofdstad slechts een beperkt perspectief getoond op de complexe geschiedenis van onze stad” aldus Khan.

Het volledig kostenplaatje voor het project wordt geschat op 1 miljoen Britse Pond.

“Diversiteit is de kracht van de stad”

Om het hernoemen van straten en pleinen in goede banen te leiden, richtte hij ook een “Commissie voor Diversiteit in de Publieke Ruimte” op, hiervoor oogstte hij heel wat kritiek gezien de banden met activistische groepen zoals Black Lives Matter. “Ik ben vastbesloten om alles te doen wat ik kan om ervoor te zorgen dat onze openbare ruimte een completer beeld geeft van iedereen die Londen heeft gemaakt tot de ongelooflijke stad die het vandaag is“, zo klinkt het.

Heel wat Londense straten die verwijzen naar historische militaire leiders of oorlogshelden uit het Brits koloniaal verleden, zullen het onderspit moeten delven.

“Hallucinante uitgave”

Het voorstel van Khan stuit toch op heel wat weerwerk. Zo noemt Richard Tice van Reform UK het voorstel van Khan hallucinant. “Nu lanceert Khan een Black Lives Matter-geïnspireerde campagne, goed voor een uitgave van 1 miljoen Pond. Hallucinant is dat. Terwijl hij het leven in de stad al moeilijker en duurder maakte voor werkende mensen”, zo steek Tice van wal.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

13 gedachten over “Londen trekt 25.000 Britse Pond uit om straatnamen te “dekoloniseren””

  1. Ge ziet wat ervan komt als ge buitenlanders aan de knoppen laat draaien. De geschiedenis moet ge niet verbergen. Wat is er fout aan om aan bepaalde gebeurtenissen herinnerd te worden.Zodus wordt Londen een te vermijden bestemming, zeker weten.

  2. Hij is nog veel verder van het pad af. Gelukkig doe je met 26.000 pond niet veel in een stad als GLA (Greater London Authority). En in de City of London wonen hooguit 80.000 mensen.

  3. Sadiq Khan die heeft in 2016 al de “seksistische reclames” uit het openbaar vervoer geband. Dit is nu de volgende stap en dat krijg je natuurlijk als je zo’n gasten aan het hoofd van een stad gaat benoemen. Het Britse regime is al volledig gecrasht door de import van al die koloniale volkeren. En inderdaad nooit meer naar London !

Plaats een reactie

Delen