Jan Peumans duwt Limburgse N-VA-lijst | PAL X

Zuhal Demir en Jan Peumans. Twitter

Binnenland politiek

Magnette: “Stemmen op PVDA en Vlaams Belang zijn verloren stemmen”

Simon Segers

Paul Magnette, de voorzitter van de Parti Socialiste, was dinsdag de gastspreker op het openingscollege politicologie aan de Universiteit Gent. De Waalse politicus sprak over de klimaatverandering en zijn geloof in de werkzaamheid van de Belgische staat.

Elk jaar opent professor politicologie Carl Devos het academisch jaar met een college waar een bekend nationaal politicus het woord neemt om enkele actuele, maatschappelijke thema’s naar voor te brengen. Magnette was tien jaar geleden eveneens gastspreker en hij liet verstaan dat hij dezelfde bekommernissen heeft als toen. “Ik ben vooral bezorgder dan tien jaar geleden en nog gemotiveerder om de wereld te veranderen”, zei de politicus.

Klimaatvluchtelingen

Magnette wil de komende jaren van zijn politieke carrière wijden aan de klimaatverandering, welke volgens hem de belangrijkste uitdaging is voor de mensheid. Niet alleen op vlak van leefbaarheid, maar ook op vlak van ongelijkheid. Indien er niet snel wordt overgeschakeld op 100 procent hernieuwbare energie, zouden de gevolgen niet te overzien zijn. Belangrijk is bijvoorbeeld de vele klimaatvluchtelingen die naar Europa zullen migreren. “De armste landen zullen immers de eerste slachtoffers zijn van de klimaatverandering”, aldus Magnette. Ook de overstromingen in België afgelopen zomer zijn volgens de PS-voorzitter te wijten aan de klimaatopwarming.

Belgium bashing

Naast de klimaatverandering had Magnette het verder kort over de Belgische staat en de aanpak van de coronacrisis. “Wij hebben om en bij de hoogte vaccinatiegraad in Europa en ook de besmettingen veel beter onder controle dan onze buurlanden.” Hij ziet hierin bewijzen dat de Belgische staat wel degelijk potentieel heeft om efficiënt te functioneren.

“Ik weet dat “belgium bashing” in de mode is, maar in feite werkt het Belgische federalisme veel beter dan we vaak denken. Dat betekent niet dat er geen verbetering mogelijk is, maar het is een vergissing om te denken dat een staatshervorming de mirakeloplossing is. Ons institutioneel model is niet meer ingewikkeld dan in andere staten” vervolgde Magnette. Hij staafde zijn stelling met het argument dat Frankrijk meer verkozenen per inwoner kent dan België.

Immobilisatie

Magnette meent verder dat het gebrek aan efficiëntie van de nationale Belgische politiek onder andere te wijten valt aan het succes van partijen als Vlaams Belang en PVDA. De 30 zetels welke deze partijen momenteel bezetten in het federaal parlement noemt de PS-voorzitter een “immobilisatie”, daar zij volgens hem nooit zullen kunnen toetreden tot een regering. “Deze twee partijen krijgen honderdduizenden stemmen die verloren gaan bij de vorming van een federale regering (…) Als de anti-systeempartijen blijven groeien zullen zij een toekomstige staatshervorming praktisch onmogelijk maken.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

32 gedachten over “Magnette: “Stemmen op PVDA en Vlaams Belang zijn verloren stemmen””

  1. In feite zegt communist Magnette dat België geen democratie is. Die oelewapper heeft héél wat schrik van een Vlaamse frontvorming. Nu nog Dewever overtuigen dat Vlaams Belangers geen mestkevers zijn.. Forza Flandria.

  2. Het geld dat Vlaanderen alle jaren moet betalen aan de andere kant van België is ook verloren maar daar verteld deze piston liever niet over.Maar de verloren stemmen herhaalt hij al voor de vijftigste keer.Nog maar eens een herstelplan opstellen daar is hij en zijn kornuiten goed in, maar voor de rest kennen wij het al ????

  3. Hier, kijk, die lelijke fooraap komt ook nog is wat zeveren. Verloren stemmen voor vb en pvda, kdenk het niet. Hoedat al die flutpartijen toch liggen te kronkelen met hun achterlijk gezwam. Geen normaal denkend persoon gelooft die beroepsleugenaars nog. Mijn part gaat vb en pvda samen met een meerderheid aan de slag. Als extreem links en extreem rechts zitten ze in het uurwerk van de politiek, vertrekkende op (centrum) 12h toch samen op 06h,toch🤔.

  4. Ik denk niet dat “Stemmen op PVDA en Vlaams Belang verloren stemmen zijn” maar juist de oplossing, om het jarenlang immobilisme te stoppen en de scheiding door te drukken. Wallonië extreem-links, Vlaanderen centrum rechts. Inwoners van Brussel Zijn vrij om te kiezen bij wie ze thuishoren, maar moeten de taal beheersen. Meertaligheid is een pluspunt.

  5. Fout kameraad Magnette. Stemmen op de systeempartijen is een stem voor de dictatuur van de het profitariaat en tegen de welvaart van de burger. Voor alle duidelijkheid behoren tot de systeempartijen: de bende van Vivaldi en haar Vlaamse filiale N-VA.

  6. Als je ziet hoe uw eigen partij achteruit gaat is uw reactie heel normaal Magnette .Jullie zijn decenialang aan de macht geweest ,wat is er gebeurt .Uw Walen hebben alsmaar meer miljarden van de Vlaming gekregen en zijn nog geen stap verder eerder terug Nu wil u gratis openbaar vervoer voor de mensen te paaien .Het is gemakkelijk uitdelen met de Vlaming zijn geld .De PS is een bodemloze put welk alsmaar dieper wordt .Zeker nooit meer voor stemmen ,dit is een ondergangspartij .Hoog tijd voor verandering

  7. Het onvermogen van de NVA om met Vlaams Belang samen te werken is onvergefelijk. De NVA heft zich nog liever op dan samen te werken met andere Vlaams-nationalisten. Dat zal dan vermoedelijk ook gebeuren in de volgende twee verkiezingen.

  8. Magnette, een man die nooit een zinnige job heeft uitgeoefend, maar door het systeem in de politiek is gerold, denkt het te weten. Zoals zoveel landelijke en EU-politici, de gebuisde Nederlandse politicus F. Timmermans voorop. Deze klimaatplan en energietransitie gaat geen miljarden maar vele biljoenen kosten, en brengt West- en Noord-Europa aan de bedelstaf of erger. Het begint nu al.

  9. 20%migratieachtergrond 80% vlamingen dus van die 80 stemmen er 40 à 50 elke verkiezing opnieuw en opnieuw voor de nva of vlaams belang…
    Is het lot van een volk en een land dan niet gewijzigd door import van kiesvee, Mr den grote democraat?
    Neem er dan nog is bij dat een vlaamse stem minder weegt in de federale zetelverdeling… Te zot voor woorden is deze grote democraat.

  10. Johan,we moeten,als NVA-er,de VB-er ervan overtuigen om voor de NVA te kiezen als hij voor een confederaal Vlaanderen is,.PM zegt het zelf,het VB zal buiten de lijnen blijven staan.Dus een verloren stem,en ik deel die mening

  11. We moeten allemaal op PvdA of Vlaams belang stemmen .
    Dat ze niet anders kunnen en naar de stem van de bevolking moeten luisteren.
    Want nu zijn de meeste die aan de macht zijn niet verkozen door de bevolking .
    Hoog tijd voor verandering .

  12. Norbert,ergens heb je gelijk,die stemmen zullen voor het immobilisme fungeren maar als pvda-ptb en groen-écolo elk één partij vormen zullen zij aan zet zijn bij de volgende federale formatie,de grootste partij levert immers de voorzet.NVA en VB kunnen samen werken maar zullen nooit één partij zijn en dat is het spijtige daaraan.Ik zie nog andere politieke formaties unitair worden,ze hebben immers altijd recht op 75 zetels.

  13. Alle politieke partijen in la Belgique en Vlaanderen, met uitzondering van het Vlaams Belang, blokkeren meer Vlaamse autonomie via een nieuwe staatsuitbreiding en stimuleren nog meer geldtransferten naar la Belgique francophone. Het Vlaams Belang is dus verplicht een programma te presenteren dat de kiezer (Noord en Zuid) kan en moet overtuigen. Maar dat ze aub stoppen met die paljassen van het N-VA op te vrijen. N-VA met ene Bart De Wever die zich eerst ging prostitueren bij CD&V (kartel) en vervolgens bij de MR (2014) en anno 2020/2021 hetzelfde probeert bij de part socialiste (PS). De afgelopen jaren hebben we geleerd dat bij BDW, en de N-VA top, Vlaamse loyaliteit niet tot hun DNA behoort en dat ze het woord “Vlaams” schijnheilig misbruiken om de publieke Vlaamse opinie een rad voor de ogen te draaien.

  14. De Vlaams nationalisten zullen de verkiezingen winnen, omdat ze dat al 30 jaar doen. Maar ze zullen de onderhandelingen over de regering, de staatshervorming en de macht verliezen, omdat ze dat ook al 30 jaar doen. Van de NVA verwacht ik dat ze zwaar zal terugvallen en in de oppositie gaat, ook al heeft de NVA samen met Vlaams Belang een parlementaire meerderheid in Vlaanderen. De liberalen krijg je niet van de macht. Die kleven eraan vast. En het beleid? Gaat verder op dezelfde weg, misschien een beetje meer woke dan vandaag. Macht trekt zich niet veel aan van democratie. Autonomie ligt niet in het bereik van zij die er niets voor willen riskeren. Wanneer willen ze wel met je babbelen? Vraag het de Taliban.

  15. Blijkbaar leren ze niet op de marxistische universiteit van Gent dat een democratisch debat tegensprekelijk moet zijn. Niet voor professor Devos, maar hij is dan ook marxist en marxisten tolereren uitsluitend linkse opinies. De prestatie van Magnette was niets minder dan een monoloog over partij standpunten. Koestert Devos ambities voor de Wetstraat met de volgende legislatuur? De socialisten maken zich klaar voor een renaissance met oude recepten: SP-A (Vooruit) en de PS aan het roer.

Plaats een reactie

Delen