Demissionair premier Mark Rutte op het Binnenhof in Den Haag - Afbeelding: Shutterstock

Demissionair premier Mark Rutte op het Binnenhof in Den Haag - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Man aangehouden die aanslag wou plegen op Nederlandse premier Mark Rutte: “Raam open en knallen maar”

Niels Geerinck

Volgende week moet een 22-jarige man zich verantwoorden voor de rechtbank in Den Haag. Hij werd deze zomer al gearresteerd omdat hij ervan verdacht wordt een aanslag op Mark Rutte te willen plegen. Dat zou blijken uit heel wat berichten die de man op sociale media geplaatst heeft.

Volgens het Nederlands Openbaar Ministerie (OM) gaat het om Yavuz O., een 22-jarige Amsterdammer. Hij wordt ervan verdacht een aanslag voor te bereiden op Mark Rutte (VVD) en op andere prominente politici. Daarnaast legt men ook opruiing ten laste, omdat hij anderen opriep hem te helpen in de uitvoering van zijn plannen. “Regel eerst strijders. En niet zomaar strijders, serieuze mensen die wat willen doen. Ik zoek geen demonstranten ik zoek revolutionairen. Shooters/hitters/gewapend/geweld. Alles toegestaan.”, zo communiceerde hij. Yavuz O. poneerde onder andere ook om toe te slaan wanneer Rutte op de fiets richting de Tweede Kamer reed of om het Binnenhof in Den Haag te bestormen.

“Raam open en knallen maar”

De verdachte zou op 12 december van vorig jaar een foto van het Nederlands kabinet met koning Willem-Alexander in het Telegram-kanaal hebben geplaatst. Hij volgde de foto op met een bijschrift: “Zou je het in je hebben om ze allemaal te shooten? Gewoon vanuit een auto. Raam open. Gun naar buiten. En knallen maar.”

Georganiseerde misdaad

Mark Rutte staat nog altijd onder extra toezicht door een speciale eenheid van veiligheidsdiensten. Ditmaal komt de dreiging van een aanslag of ontvoering vanuit de georganiseerde misdaad/terroristische hoek. Daarbij werden enkele weken geleden 9 verdachten opgepakt in Eindhoven. Ook Geert Wilders (PVV) en Thierry Baudet (FvD) stonden op de lijst van mogelijke doelwitten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Man aangehouden die aanslag wou plegen op Nederlandse premier Mark Rutte: “Raam open en knallen maar””

Plaats een reactie

Delen