Gemengde gevoelens nadat kernkabinet Engie-deal goedkeurt

Engie en de federale regering bekrachtigden de deal over de verlenging van 2 kerncentrales. Photonews

Uncategorized

Mark Elchardus: “Er is iets mis met ons bestel als de anderen niet met het Vlaams Belang willen regeren”

Anton Schelfaut

Volgens socioloog Mark Elchardus is er iets mis met ons politieke bestel als de andere partijen niet met het Vlaams Belang willen regeren. Dat zegt hij in een interview met De Tijd naar aanleiding van zijn nieuwste boek Reset.

Elchardus erkent dat het N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn volste recht is om te zeggen dat hij niet met het Vlaams Belang wil besturen. “Maar er loopt iets mis met ons politieke bestel als de grootste partij van alle anderen te horen krijgt dat die er nooit mee in zee willen gaan”, hekelt hij. “Het is geen gewenste situatie omdat je de indruk geeft dat je met dat soort opinies geen rekening moet houden, dat die mensen niet meespelen.”

Of het een goede zaak zou zijn om het Vlaams Belang mee te laten regeren, hangt volgens Elchardus vooral af van de partij zelf. “Bart De Wever heeft drie goede argumenten om een samenwerking te weigeren: bepaalde programmapunten, de communicatiestijl en het personeelsbeleid. Het is in de eerste plaats aan Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken om daar iets aan te doen.”

“De vraag van de machtsdeelname zal zich concreet op lokaal niveau stellen”, voorspelt hij. “En ik denk dat het goed is dat we eens kunnen zien of met die partij te besturen valt. Als de partij te groot wordt en niet te vermijden valt, moet je ernaar kijken als naar een labo.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

21 gedachten over “Mark Elchardus: “Er is iets mis met ons bestel als de anderen niet met het Vlaams Belang willen regeren””

  1. Er zijn altijd argumenten te vinden om met een bepaalde partij niet samen te werken. Wanneer men echter het kiesresultaat van 800 000 mensen naast zich neer legt en men een kans tot onderhandelen laat staan tot meebesturen a prioro boycot dan is dit niet alleen ondemocratisch maar zelfs misdadig.

  2. De professor heeft gelijk in zijn opinie en hij moet daarin gesteund worden.Een as NVA-VB is het beste voor Vlaanderen maar om te regeren moet je concessies doen en dat doet het VB niet.Dat er VB programma punten in de regering zijn opgenomen bewijst dat het VB wel concrete punten heeft die doorwegen maar de aura rond het VB is negatief en dat moet eerst veranderen.TvG heeft nog veel werk,net als pater Versteylen destijds,

  3. @ Dominique. Welke concessies heeft Charles Michel (MR) gedaan om met N-VA een coalitie te vormen? De toegevingen van Bart De Wever: het afzweren van communautaire eisen zijn genoegzaam bekend. Kortom de N-VA kiezers zonder scrupules bedriegen was de prijs die BDW betaalde. Is dat soort bedrog dat u aanbeveelt aan het Vlaams Belang?
    Dan zeg ik nee bedankt. Het VNV was tijdens de bezetting van hetzelfde bedje ziek. U heeft er blijkbaar geen lessen uit getrokken.

  4. Een decennialang aanslepend “Cordon Discriminatoir” is de incarnatie van “discriminatie op basis van politiek overtuiging”, één der negentien discriminatiegronden, die UNIA oplijst op hun webstek.

  5. In 2024 zie ik VB wel veel stemmen halen en dan daar niets mee doen. Van TVG verwacht ik dat hij opnieuw zonder voorafgaande eisen zal proberen te onderhandelen. Maar er zijn er genoeg in zijn rug die voldoende vuil willen blijven, omdat ze enkel een diagnose stellen, maar geen werkbare remedie hebben. En trouwens hun handen niet durven vuil maken aan compromissen omdat ze dan stemmen verliezen. Wel goed voor hun belgische pensioenen.

Plaats een reactie

Delen