Marokkaanse christenen hoopvol na verlies islamistische partij PJD

Foto: Shutterstock

Uncategorized

Marokkaanse christenen hoopvol na verkiezingsnederlaag islamistische partij PJD

Sonja Dahlmans

Bij de verkiezingen in september leed de islamistische regeringspartij een zware nederlaag. De PJD (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) ging van 126 naar 13 zetels.

Volgens Hichem Amiri, een Marokkaanse politicoloog, zijn alle islamistische pogingen om te regeren in de Arabische wereld gefaald. Als voorbeelden haalt hij de PJD in Marokko en de Ennahda-beweging in Tunesië aan. Volgens een artikel in The Arab Weekly willen dergelijke partijen het Westen ervan overtuigen dat zij geen religieuze groepen zijn die de radicale islam proberen te verspreiden.

Politieke analisten menen dat het verlies van de PJD in Marokko ook een keerpunt vormt voor de Moslimbroederschap. Een wetenschapper in de geopolitieke betrekkingen, Amin Sossi Alaoui, noemt de verkiezingsnederlaag van de PJD een aardverschuiving die de machtspositie van de Moslimbroederschap in de islamitische wereld zal verzwakken. Na de machtsovername in Afghanistan feliciteerde Ahmad Raissouni, een spiritueel leider van de PJD, de taliban met “deze grote, essentiële overwinning en het verdrijven van de Europese en Amerikaanse bezetters”. Raissouni zei ook dat de taliban zich op het juiste pad begeven.

Sociale uitsluiting, discriminatie en geweld

Uit een rapport van 2019 blijkt dat in Marokko de islam de officiële religie is. Enkel de islam en het jodendom zijn erkende religies in het land. De Marokkaanse grondwet vrijwaart echter wel het recht om religie te beleven naar eigen inzicht. Religieuze minderheden in het land, waaronder Marokkaanse christenen, gaven aan hun religie in het geheim te beleven uit angst voor sociale uitsluiting, discriminatie op de arbeidsmarkt en mogelijk geweld door extremisten. Volgens Open Doors riskeren Marokkaanse christenen hun erfenis of zelfs de voogdij over hun kinderen te verliezen, meer bepaald wanneer het bekeerlingen uit de islam betreft. De meeste christenen gaan naar zogenaamde huiskerken, hoewel er voor buitenlandse christenen in Marokko wel enkele erkende kerken zijn. Het land staat op de 27ste plaats in de jaarlijkse ranglijst christenvervolging van Open Doors.

De christenen in Marokko zien de PJD graag uitgesloten worden van regeringsdeelname. Een christelijke man uit Agadir, Imounan, sluit niet uit dat de nieuwe regering christenen zal vervolgen, al hoopt hij dat dialoog onder het nieuwe bewind mogelijk zal zijn. “Wij danken Jezus dat de islamisten zijn vertrokken”, klinkt het.

Toen de christenen in het land de PJD vroegen of zij een kerk mochten bouwen, kregen zij daarop geen antwoord. Wel wilde de PJD dat zij een lijst zouden overhandigen met de namen van alle christelijke gelovigen. “Zij wilden alleen informatie”, zegt Ahmed hierover. “Akhannouch (de leider van de liberale partij die de verkiezingen won, red.) is een zakenman. Het maakt hem niet uit wat je gelooft. Hij zal niemand vervolgen”, besluit Ahmed.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

6 gedachten over “Marokkaanse christenen hoopvol na verkiezingsnederlaag islamistische partij PJD”

  1. Het is niet omdat de islamitische regeringspartij een zware nederlaag geleden heeft dat Marokko nu plots geen moslimland meer is. En in een moslimland staat de Islam altijd boven alle andere godsdiensten. Ten hoogste worden de “Mensen van het Boek” getolereerd. Onder de Mensen van het Boek vallen alle christenen en joden (inclusief samaritanen en karaïten). Ook mandaeërs en volgens sommige interpretaties zoroastristen. In de Koran worden de Mensen van het Boek echter meestal verdacht gemaakt en afgeschilderd als voorbeeld van hoe het niet moet, zoals in Soera De Koe 109. Moslims worden ertoe opgeroepen geen vriendschapsbanden met hen aan te gaan.

  2. Ik heb medelevenet de Marokkaanse Christenen. Overal in de islam wereld worden zij vervolgd. Behalve in het Syrië van president Assad. Daar leven zij onvrede met de moslims. Informatie uit betrouwbare bron van christenen die daar leven en heel blij zijn met Bachar Assad. Hij is een Alavuet, de zeer gematigde strekking onder de moslims. Hij is geen heilige maar hier in het Westen wordt hij verketterd als de duivel door onze linkse media.
    En wat heeft vaccinatie te maken met Christenen ??? Ik ben vrolijk gevaccineerd en heb nergens last van. Behoor nochtans tot een risicogroep. Iedereen is vrij om zich niet te laten vaccineren, maar hou op met te kakken op mensen die wel een vaccin willen.
    Leve de vrijheid !!! Lily

Plaats een reactie

Delen