Demonstranten bij een eerder protest tegen Forza Nuova in Turijn.

Demonstranten bij een eerder protest tegen Forza Nuova in Turijn.

Cultuuroorlog

Massaal protest in Rome tegen fascisme

Damien Segers

Tienduizenden vakbondsleden en andere Italianen kwamen zaterdag op straat in Rome om naar eigen zeggen te protesteren tegen het stijgende fascisme in Italië. Twaalf aanhangers van de neofascistische beweging Forza Nuova werden gearresteerd, onder wie leider Roberto Fiora. Zo meldt de Nederlandse publieke omroep NOS.

Het protest komt enkele dagen na een betoging tegen de invoering van de verplichte coronapas op de werkvloer. Tijdens dat protest drongen de rechts-extremisten een vakbondskantoor binnen en richten daar vernielingen aan. Als antwoord op dit geweld organiseerde de grootste Italiaanse vakbond een tegenprotest. De politie schat dat er 50.000 betogers op straat kwamen. De vakbond zelf spreekt van 100.000 demonstranten.

De betogers eisten dat de overheid neofascistische bewegingen zoals Forza Nuova verbiedt. “We vragen om concrete daden. Het is tijd voor de staat om zijn democratische kracht te tonen en de wetten en de grondwet te handhaven“, aldus vakbondsleider Maurizio Landini in een toespraak. Voorts wees hij erop dat het land zijn geheugen niet mag verliezen. Hiermee verwijst Landini naar de opkomst van het fascisme in de jaren 20 van de 20e eeuw onder Benito Mussolini. Zo werden in 1921 vakbonden aangevallen door de nieuwgevormde Fascistische Partij. In het jaar daarop kwam Mussolini aan de macht, en leidde hij Italië de Tweede Wereldoorlog in als bondgenoot van nazi-Duitsland.

Geweld veroordeeld door premier

De Italiaanse premier Mario Draghi veroordeelde het fascistisch geweld van vorige week. Hij verklaarde bovendien dat zij die zich schuldig maken aan geweld of intimidatie van vakbondsleden gestraft zullen worden. Of de premier ook daadwerkelijk Forza Nuova zal verbieden, valt nog af te wachten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

1 gedachte over “Massaal protest in Rome tegen fascisme”

  1. men moet het linkse anarchisme veroordelen,dat is veel gevaarlijker.Rechts is veel braver dan de linkse uitspattingen die we dagelijks kunnen lezen.In 1920 kwam Mussolini op tegen het communisme en de anarchie daarom is het fascisme nodig.Nu moeten we ons voorbereiden en wapenen tegen het woke en het blm-syndroom,en daarom zal het rechts fascisme de oplossing moeten brengen.

Plaats een reactie

Delen