Matteo Salvini voor de rechter wegens weigeren migrantenschip

Voormalig Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega). Shutterstock

Uncategorized

Matteo Salvini voor de rechter wegens weigeren migrantenschip

Anton Schelfaut

In de Siciliaanse hoofdstad Palermo is het proces tegen voormalig Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) van start gegaan. In augustus 2019 verbood hij een schip met migranten aan te meren in Lampedusa. Daarvoor moet hij zich nu verantwoorden.

Het openbaar ministerie beschuldigt Salvini van vrijheidsberoving en machtsmisbruik. Hij riskeert een gevangenisstraf tot vijftien jaar.

Salvini, die van juni 2018 tot september 2019 minister van Binnenlandse Zaken was in de eerste regering van voormalig premier Giuseppe Conte, stond een hard migratiebeleid voor.

In augustus 2019 pikte het schip Open Arms 160 migranten op op de Middellandse Zee. Vanaf midden augustus bevond het zich voor de kust van Lampedusa, maar het kreeg geen toestemming om daar aan te meren. Het schip van de Spaanse hulporganisatie werd uiteindelijk in beslag genomen door het openbaar ministerie. Op die manier konden de opvarenden alsnog aan land worden gebracht.

Salvini heeft al meermaals benadrukt dat hij handelde ter verdediging van zijn vaderland en in het belang van de regering. Het proces, dat formeel van start ging op 15 september, werd meteen uitgesteld naar 23 oktober.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “Matteo Salvini voor de rechter wegens weigeren migrantenschip”

  1. Minachting van gerechtelijke macht zonder enige democratische legitimiteit voor scheiding der machten die ze zelf als beste zouden moeten kennen en voor democratische regering is enorm. Tijd om democratie terug te herstellen en gerechtelijke macht ook onder democratische controle te brengen, en zo hun stille machtsgreep ongedaan te maken.

Plaats een reactie

Delen