Illustratief. Foto Photonews

Illustratief. Foto Photonews

Uncategorized

Meer dan 2 miljard verzekerde schade door overstromingen

Wijnand Meeus

In totaal hebben de overstromingen van juli voor meer dan 2,164 miljard euro schade gezorgd.  Dat meldt Assuralia, de koepel van de verzekeringssector. In totaal werden er 71.746 schadedossiers ingediend bij de verzekeraars in België. Ongeveer 62.000 daarvan zijn afkomstig uit Wallonië, ongeveer 8.000 uit Vlaanderen en de overige 1.000 uit Brussel.

De verzekeraars denken niet dat er nog vele nieuwe dossiers meer zullen binnenkomen.  “Het aantal getroffenen stabiliseert zich. Wat wel nog kan veranderen, is het exacte bedrag. Naarmate de expertises ter plaatse worden afgerond, zullen de cijfers over de totale schade preciezer worden”, zegt Hein Lannoy, de CEO van Assuralia. De verzekeringssector heeft intussen afspraken gemaakt met de drie regionale overheden, om toe te laten dat de schade aan alle verzekerden volledig wordt terugbetaald. 

Zo voorziet de wet plafonds voor de verzekeraars bij grote natuurrampen zodat deze zelf niet failliet gaan. “Het was voor ons al vrij snel duidelijk dat we er zo niet zouden komen”, zegt Lannoy. “We hebben een oplossing gevonden waarbij zowel de verzekeraars als de overheden een inspanning doen. De verzekeraars zijn overgegaan tot een verdubbeling van hun plafond.”

Assuralia wil wel meer duidelijkheid indien het zich opnieuw zou voordoen. “We moeten een juridisch kader creëren dat zowel voor de slachtoffers als de verzekeraars duidelijk is”, zegt Assuralia-voorzitter Hilde Vernaillen. “Pas dan kan de verzekeraar zich herverzekeren en kan de premie op een betaalbaar niveau berekend worden. Als het kader niet duidelijk is, zullen de premies naar boven gaan.” 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen