Uncategorized

Meer dan 200.000 slachtoffers van pedofilie in Franse kerk sinds 1950

Wannes Neukermans

Dinsdagochtend kwam het rapport Sauvé uit, dat onderzoek deed naar de omvang van kindermisbruik binnen de Franse Katholieke Kerk. De conclusies waren overweldigend: tussen 1950 en 2020 zijn er naar schatting 216.000 mensen, die nu ouder dan achttien jaar zijn, slachtoffer geworden van seksueel geweld of aanranding door katholieke geestelijken of religieuzen.

Jean-Marc Sauvé, de voorzitter van de commissie, meldt zelfs dat het getal stijgt naar 330.000 wanneer men er pedocriminaliteit bijrekent van leken die in instellingen van de Katholieke Kerk werken. Hiermee worden dan bijvoorbeeld leerkrachten, aalmoezeniers en vrijwilligers uit jeugdbewegingen bedoeld. Het onderzoek duurde tweeëneenhalf jaar. Sauvé zal het in Parijs publiekelijk overhandigen aan het bisdom, de orden en de religieuze congregaties. Ook de (vertegenwoordigers van) slachtoffers zullen aanwezig zijn.

“Duizelingwekkende cijfers”

Het 2.500 pagina’s tellende rapport heeft het eerst over de aantallen. Zo schat Sauvé het aantal pedocriminelen op 2.900 à 3.200 priesters en geestelijken over een periode van 70 jaar. “Een minimale schatting”, aldus Sauvé. Ook het aantal slachtoffers is al bekend. AFP spreekt van 216.000 mensen, wat bevestigd wordt door een bron dichtbij het rapport. “Duizelingwekkend, het is een 6-cijferig getal.

Verschillende bronnen spreken van een ‘explosie binnen de Kerk’. “Het zal het effect van een bom hebben”, voegt Olivier Savignac van het collectief Parler et Revivre toe. Het rapport “zal niet zonder gevolgen blijven”, verzekert socioloog Philippe Portier, een ander lid van de Commissie die werkte aan het rapport. De voorzitter van de Confederatie van Religieuzen, Véronique Margon, zit verveeld met het rapport. “We gaan dit rapport behandelen als een last, die, hoe duister het verleden ook is, kan helpen om de nodige maatregelen te nemen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

7 gedachten over “Meer dan 200.000 slachtoffers van pedofilie in Franse kerk sinds 1950”

  1. Het rapport “zal niet zonder gevolgen blijven”. Wedden van wel?
    De kerk bedekt haar zonden met de mantel der liefde, haar (bedrieglijk afgeperst) geld verstopt ze in het Vatikaan.

  2. Stoppen met subsidiëren van die pedofielen in de Katholieke Kerk en tevens ook stoppen met de subsidiëring van eender welke geloofsgemeenschap. Bidden tot zijn God kan iedereen thuis doen. Daar hoeft heel de gemeenschap niet aan bij te dragen.

  3. De kerk heeft vroeger goed werk verricht door onder andere het onderwijs te organiseren, maar wat het celibaat betreft: door hun eigen stomme schuld riskeren nu véél waardevolle tradities verloren gaan. Het menselijk lichaam verlangt wel iets méér dan enkel voedsel, zoniet was de mensheid reeds lang geleden uitgestorven want zó prettig is deze wereld niet. In Rome beseffen ze nog altijd niet dat prelaten ook maar primaten zijn….

  4. Bij de moslims in islamitische landen is het anders ook niet mis. Kijk maar naar weeshuizen, internaten voor islam leer en imam opleiding. Daar berichtte mijn lijf weekblad ’t Pallieterke in 1998 al over.

Plaats een reactie

Delen