Soedan. Foto Shutterstock.

Soedan. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Militaire staatsgreep in Soedan

Ruben Notteboom

Het leger van Soedan, in het noordoosten van Afrika, heeft een staatsgreep gepleegd. De militairen hebben de zogenaamde burgerlijk-militaire overgangsraad, waar ze nota bene zelf inzaten, omvergeworpen en de noodtoestand uitgeroepen. Het leger belooft wel dat een nieuwe burgerregering zal verkozen worden en er een democratische overgang komt, maar voorlopig zwaait de militaire top met de scepter.

De staatsgreep vond maandag plaats toen het leger plots een groot deel van de regering arresteerde. Premier Abdalla Hamdok werd eerst onder huisarrest geplaatst. Daarna werd hij overgebracht naar een onbekende plek.

Leger controleert informatie, internet ligt plat

Het leger bestormde ook het gebouw van de staatsomroep en legde het internet plat, zodat het volk geen toegang zou hebben tot informatie. Verschillende bruggen en wegen werden afgesloten en op de luchthaven werden meerdere vluchten geschrapt.

Er braken onmiddellijk betogingen uit, maar he leger heeft de situatie goed onder controle. Generaal Abdel Fattah al-Burhan belooft een democratische transitie en noemde de omvergeworpen regering incompetent.

Internationale gemeenschap maakt zich zorgen over Soedan

De internationale gemeenschap maakt zich zorgen. De speciale Amerikaanse gezant Jeffrey Feltman meldt dat Amerikaanse hulp geen optie is. Dat zou het land in gevaar brengen. De Verenigde Staten schorten ook 700 miljoen dollar aan hulp op. De Afrikaanse Unie en Europese Unie roepen op het overgangsproces naar democratie niet te breken. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres veroordeelt de staatsgreep.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

4 gedachten over “Militaire staatsgreep in Soedan”

  1. En daar zit dictator Erdogan en zijn brotherhood of Islam achter. Turkije de ”gematigde” Islam die geschrapt is in alle humane criteria van vrouwen moord over babi’s in gevangenissen tot willekeurige moord, van invasies tot verplichte bekering, van excessieve loonsverhoging met 15% voor de “president” terwijl 40% van de bevolking hongert. Van meest onvrij land tot land met de meeste gevangen journalisten en opposanten.

Plaats een reactie

Delen